Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Punctie met een CT-scan

Punctie met een CT-scan

Bij dit onderzoek zuigen we met een naald weefsel uit een lichaamsdeel op, zodat dit kan worden onderzocht. Met de CT scan wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald.
 
Medicijngebruik
Gebruikt u medicijnen dan mag u die volgens schema innemen met een beetje water. Er zijn puncties die niet samengaan met bloedverdunnende middelen. U wordt dan gevraagd het gebruik ervan tijdelijk te stoppen. Uw behandelend specialist zal vooraf uw bloedstollingswaarden controleren om te kijken of het veilig is om de punctie uit te voeren.

Melden 
Patiënten die voor een longpunctie komen, melden zich bij de Dagbehandeling (routenummer 150).
 
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met de arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.
 
Onderzoek
De verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingsruimte van de CT-kamer. De laborant geeft aan welke kleding u aan mag houden. Vervolgens gaat u in de CT-kamer op de onderzoekstafel liggen. Met enkele opnamen wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald. U krijgt vooraf een plaatselijke verdoving. De radioloog prikt met de naald de plaats aan waarvan het weefsel moet worden onderzocht. U krijgt bij de punctie soms een ademcommando. Ondanks de verdoving kunt u van deze punctie nog wel wat voelen. Er worden enkele opnamen gemaakt om te zien of de naald op de juiste plaats zit. Vervolgens wordt er weefsel opgezogen. Als er voldoende weefsel is afgenomen, krijgt u een pleister of klein drukverband op de prikplaats. In het laboratorium wordt het weefsel onderzocht. Wij raden u aan na de ingreep niet zelf auto te rijden of te fietsen. Als u voor een long punctie bent geweest, gaat u terug naar de dagbehandeling.
 
Complicaties
Als er een punctie van de longen wordt genomen bestaat de kans dat de long samenklapt. Dit is niet altijd te vermijden. Meestal herstelt de long zich vanzelf maar eventueel is verwijzing naar de longarts en/of opname noodzakelijk. Mogelijk dat er een half uur tot 2 uur na de punctie een controle foto wordt gemaakt om de long te controleren. Het is mogelijk dat u na een punctie van de long tot 1 week na de ingreep bloed ophoest. Patiënten die voor een botpunctie zijn geweest, kunnen een blauwe plek op de punctie plek krijgen.

Duur
De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten .

De uitslag
De uitslag van deze ingreep hoort u van de behandelend specialist.

Vragen/verhinderd?
Voor vragen kunt u tussen 09.00 - 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur bellen naar tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Context menu