Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Punctie met echografie

Punctie met echografie

Bij dit onderzoek wordt met een naald vocht of weefsel uit een lichaamsdeel opgezogen zodat dit kan worden onderzocht. Met een echografie bepalen we juiste plaats voor de punctie.

Voorbereiding
Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel of orgaan kan het nodig zijn dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Uw arts bespreekt dat met u. Van de secretaresse van betreffende afdeling krijgt u te horen waar u komt te liggen.

Medicijngebruik
Eventuele medicijnen mag u volgens schema innemen met een beetje water. Er zijn puncties die niet samengaan met bloedverdunnende middelen. U wordt dan gevraagd het gebruik ervan tijdelijk te stoppen. Uw behandelend specialist laat dan, voordat de punctie wordt verricht, de stollingswaarde in uw bloed bepalen.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de route 45.

Onderzoek
De echo-assistent haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Vervolgens gaat u op de onderzoektafel liggen. Met het echografieapparaat zoekt de radioloog de juiste plaats voor de punctie. Hij prikt met een naald de plaats aan waarvan hij het vocht of het weefsel nodig heeft. Op de monitor is te zien of de naald op de juiste plaats zit. Vervolgens wordt er vocht of weefsel opgezogen. Een laborant beoordeelt of er genoeg vocht/weefsel is afgenomen om te onderzoeken. Hierna vindt onderzoek van vocht/weefsel plaats op het laboratorium. De radioloog maakt de huid schoon en plakt een pleister op de plaats van de punctie.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Risico’s, complicaties en bijwerkingen
Zoals bij elke prik kan er een bloeding optreden. Dit is zelden levensbedreigend. Per punctie verschilt het risico en soms wordt u voor 1 dag opgenomen en onder controle gehouden. Complicaties zijn zeer zeldzaam. Als u in de dagen na de punctie onverklaarbare pijn hebt, kunt u contact opnemen met de behandelend specialist of de Spoedeisende hulp. U moet dan aangeven dat u een punctie hebt gehad en wanneer die plaatsvond.

De uitslag
Het afgenomen weefsel of vocht wordt in het laboratorium onderzocht. Als dit onderzoek is afgerond, krijgt u de uitslag van de behandelend arts.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.