Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > PSG-onderzoek thuis

PSG-onderzoek thuis

Bij een Polysomnografie (PSG onderzoek) worden de hersenactiviteit en meerdere lichaamsfuncties tijdens de slaap geregistreerd. Het onderzoek vindt 's nachts bij u thuis plaats. De voorbereidingen in het ziekenhuis.

Voorbereiding thuis

  • Voor het onderzoek is het van groot belang dat uw haar droog en schoon is. (Geen haarlak, versteviging, gel of crème gebruiken!)
  • Voor een goed onderzoeksresultaat verzoeken wij u op de dag van het onderzoek niet te laat op te staan. Sta vóór 8.00 uur op en slaap niet meer voor het onderzoek.

Meenemen

  • Uw patiëntenpas.
  • Gebruikt u een CPAP of MRA, neem deze mee.
  • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
  • Trainingsbroek.
  • Katoenen t-shirt met korte mouwen (geen synthetisch materiaal).

Laat waardevolle spullen thuis.
 
Melden
U moet zich op de afgesproken tijd (de middag vóór het onderzoek) melden op de afdeling KNF (route 81) . Daar wordt het onderzoek voorbereid.

Voorbereiding in het ziekenhuis 
Op de KNF-afdeling trekt u alvast uw t-shirt aan waar u s’nachts mee gaat slapen. U kunt nog wel uw gewone broek of  makkelijk zittende (trainings)broek over de elektrodes kunnen dragen.  De KNF-laborant plakt met speciale lijm elektroden (dopjes) op uw hoofd, hals, gezicht en benen. Om goed contact te maken met de huid, brengt de laborant een geleidende pasta aan onder de dopjes. Hierbij schuurt hij of zij met een scrubcrème over uw huid. Daarna worden twee elektroden op uw borst geplakt om uw hartslag te registreren. U krijgt aan uw vinger een pleister met een meetapparaat dat de hoeveelheid zuurstof in uw bloed meet. De ademhaling wordt gemeten onder uw neus en met een rekband om uw borst en buik. Alles wordt verbonden met een klein opnamekastje (recorder), dat u bij u draagt. Nadat een proefopname is gemaakt, kunt u gewoon weer naar huis gaan.

Thuisregistratie

  • De recorder mag, net zoals de elektroden, niet nat worden; u kunt zich niet douchen. Let ook op met het vervoer van en naar het ziekenhuis. Als het regent zorg dat u een paraplu bij zich heeft!
  • De KNF-laborant heeft met u afgesproken hoe laat u gaat slapen. U wordt dan verzocht in uw bed te gaan liggen en te gaan slapen. Tot die tijd kunt u zich vrij bewegen.
  • U kunt gewoon eten, drinken en uw eventuele medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Drink niet teveel koffie, thee of cola.

De volgende dag
U komt ‘s ochtends om 8.15 uur naar de KNF-afdeling om alle aansluitingen te laten verwijderen. Daarna kunt u naar huis. Neem uw patiëntenpas mee.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist te horen.

Weer thuis
Wij adviseren u thuis de lijmresten goed uit uw haar te kammen. Was daarna uw haar met shampoo en kam het voordat u het weer uitspoelt. Zo verdwijnen de lijmresten het best. Eventuele achtergebleven restjes lijm kunt u thuis verwijderen met aceton of nagellakremover. Wees voorzichtig met deze middelen als u een bril of gehoorapparaat draagt. Spoel dan uw haar goed uit.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. U kunt ook bellen naar de Klinische Neuro Fysiologie, tel.: (0570) 53 50 56.

Context menu