Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > PSG-onderzoek in het ziekenhuis

PSG–onderzoek in het ziekenhuis

Bij een Polysomnografie (PSG onderzoek) worden de hersenactiviteit en meerdere lichaamsfuncties tijdens de slaap geregistreerd. U wordt hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. Het onderzoek vindt 's nachts plaats.

Voorbereiding thuis

 • Voor het onderzoek is het van groot belang dat uw haar droog en schoon is. (Geen haarlak, versteviging, gel of crème gebruiken!)
 • Voor een goed onderzoeksresultaat verzoeken wij u op de dag van het onderzoek niet te laat op te staan. Sta vóór 8.00 uur op en slaap niet meer voor het onderzoek.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas.
 • Gebruikt u een CPAP of MRA, neem deze mee.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Toiletartikelen, ochtendjas, pantoffels en een trainingsbroek.
 • Katoenen pyjama of t-shirt met korte mouwen (geen synthetisch materiaal). 
 • Lectuur  en eventueel uw eigen hoofdkussen.

Laat waardevolle spullen thuis.
 
Melden
We verwachten u de middag voor het onderzoek in het ziekenhuis. U meldt zich op de  afgesproken tijd op de afdeling KNF (route 81) .
 
Voor het onderzoek
Op de KNF afdeling worden het onderzoek voorbereid.  U trekt uw slaapkleding aan, eventueel met een makkelijk zittende (trainings)broek of ochtendjas. De KNF-laborant plakt met speciale lijm elektroden (dopjes) op uw hoofd, hals, gezicht en benen. Om goed contact te maken met de huid, brengt de laborant een geleidende pasta aan onder de dopjes. Hierbij schuurt hij of zij met een scrubcrème over uw huid. Daarna worden twee elektroden op uw borst geplakt om uw hartslag te registreren. U krijgt aan uw vinger een pleister met een meetapparaat dat de hoeveelheid zuurstof in uw bloed meet. De ademhaling wordt gemeten onder uw neus en met een rekband om uw borst en buik. Alles wordt verbonden met een klein opnamekastje (recorder), dat u bij u draagt. Nadat een proefopname is gemaakt, gaat u naar de afdeling G2.

Op de verpleegafdeling 

 • Rond 17.00 uur krijgt u een warme maaltijd.
 • U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Drink niet teveel koffie, thee of cola.
 • De recorder en de elektroden mogen niet nat worden, u kunt zich niet douchen.
 • De KNF-laborant heeft met u afgesproken hoe laat u gaat slapen. U wordt dan verzocht in uw bed te gaan liggen en te gaan slapen. Tot die tijd kunt u zich vrij bewegen op de afdeling of in het ziekenhuis.

Na het onderzoek
De volgende morgen komt u om 8.15 uur weer op de KNF-afdeling om alle aansluitingen te verwijderen. Dat gebeurt met aceton.

Tijdsduur
U verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. De volgende dag na het ontbijt kunt u naar huis.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.

Naar huis
Wij adviseren u thuis of op de afdeling de lijmresten goed uit uw haar te kammen. Was daarna uw haar met shampoo en kam het voordat u het weer uitspoelt. Zo verdwijnen de lijmresten het best. Eventuele achtergebleven restjes lijm kunt u thuis verwijderen met aceton of nagellakremover. Wees voorzichtig met deze middelen als u een bril of gehoorapparaat draagt. Spoel dan uw haar goed uit.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. Bent u onverwachts verhinderd? Geef dit dan tijdig door aan de Klinische Neuro Fysiologie, tel.: (0570) 53 50 56.