Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Post Coitum Test bij vruchtbaarheidsonderzoek

Post Coitum Test bij vruchtbaarheidsonderzoek

Als de arts in verband met een kinderwens een Post Coitum Test met u heeft afgesproken leest u hier meer over het onderzoek. Voor uitleg over het totale vruchtbaarheidsonderzoek wordt u verwezen naar uw behandelend arts of naar de verpleegkundige voortplantingsgeneeskunde.

Wat is een Post Coitum Test?
PCT is een afkorting voor Post Coitum Test. In de periode voor de eisprong verandert het slijm van de baarmoedermond. Het wordt overvloediger en toegankelijker voor zaadcellen. Om een bevruchting tot stand te brengen, is het noodzakelijk dat de zaadcellen binnendringen in het slijm van de baarmoederhals. Uw arts of verpleegkundige kan dit controleren door na de seksuele gemeenschap een beetje slijm uit de baarmoederhals weg te halen en dit onder een microscoop te laten onderzoeken op het fertiliteitslaboratorium. Er wordt gekeken naar de voortbeweging en overleving van de zaadcellen in het baarmoederhalsslijm. Alleen in de vruchtbare periode is het slijm goed. Vóór de vruchtbare periode en er na is er geen slijm of is het slijm taai en kunnen de zaadcellen er niet in binnendringen. De test moet dus altijd in de vruchtbare periode en na seksuele gemeenschap gebeuren. Een juiste timing van deze test is van essentieel belang voor een juiste uitslag.

Voorbereiding thuis

  • Net zoals bij het zaadonderzoek is het ook nu weer goed wanneer de man 2 tot 7 dagen (bij voorkeur 3 dagen) vóór het onderzoek geen zaadlozing heeft.
  • De avond vóór het onderzoek dient er seksuele gemeenschap te zijn geweest.

Invullen aanvraagformulier
U ontvangt een aanvraagformulier. Wilt u de volgende gegevens invullen:

  • noteer van de vrouw de datum van de laatste menstruatie en cyclus dag
  • datum en tijdstip van de seksuele gemeenschap
  • datum van de vorige zaadlozing, seksuele gemeenschap

Afname cervixslijm
Op de ochtend van het onderzoek meldt de vrouw zich op de polikliniek Gynaecologie (route 125) op het afgesproken tijdstip. Er wordt wat slijm van de baarmoederhals door middel van een klein spuitje weggezogen. Direct hierna kunt u het spuitje cervixslijm afgeven bij het fertiliteitslaboratorium (route 125). Het fertiliteitslaboratorium is te bereiken op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, tel. (0570) 53 50 91. Bij een positieve test is de kwaliteit van het slijm goed en zijn er genoeg zaadcellen die voldoende krachtig vooruit bewegen. Als de test negatief is, kan het nodig zijn de test enkele dagen later te herhalen. Soms lukt het door de spanning of andere omstandigheden niet om op het afgesproken tijdstip seksuele gemeenschap te hebben; bespreek dit met de arts of verpleegkundige die het onderzoek uitvoert.

Inleveren cervixslijm

Wilt u bij het inleveren meenemen:

  • het spuitje cervixslijm
  • het ingevulde aanvraagformulier
  • patiëntenpas van de vrouw en de man

Uitslag
Uw behandelend arts zal de uitslag van het onderzoek met u bespreken.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door aan de polikliniek Gynaecologie, tel. (0570) 53 50 50.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of de verpleegkundige voortplantingsgeneeskunde. U kunt bellen op werkdagen, behalve woensdag, tijdens het telefonisch spreekuur tussen 12.30 en 13.30 uur, tel. (0570) 53 51 02.

Context menu