Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Obductie na overlijden

Obductie na overlijden

U hebt deze folder ontvangen omdat een van uw naasten is overleden. Wij leven met u mee en begrijpen dat het moeilijk is om op dit moment na te denken over een laatste onderzoek van uw naaste. Deze folder is bedoeld om nog eens rustig de informatie door te nemen en u te helpen bij uw besluit.

Wat is een obductie?
Obductie is een laatste onderzoek van het lichaam na overlijden. Obductie wordt ook wel sectie genoemd. Het onderzoek wordt gedaan door een patholoog, een medisch specialist die onderzoekt of er afwijkingen zijn in de organen na ziekte of overlijden. Het is niet altijd duidelijk waaraan iemand is overleden. Artsen en nabestaanden willen vaak weten hoe een ziekte is verlopen, of waarom iemand is overleden. Obductie kan daarbij helpen. Ook kan de patholoog nagaan of de overledene bijvoorbeeld een erfelijke of besmettelijke ziekte had.

Toestemming
De behandelend arts zal u om toestemming vragen. Voor een obductie van de hersenen wordt apart toestemming gevraagd. Als u geen toestemming geeft, wordt er geen obductie verricht. Er zijn wel uitzonderingen (als de overledene in een wilsbeschikking geen obductie wenst, bij een niet natuurlijke dood, besmettelijke ziekte of epidemie). Hebt u bezwaar tegen een deel van het onderzoek dan kunt u dit bespreken met de behandelend arts.

Wat gebeurt er bij een obductie?
De patholoog onderzoekt uitgebreid alle inwendige organen op afwijkingen. Er worden kleine stukjes weefsel afgenomen voor microscopisch onderzoek en soms voor kweek. Dit is belangrijk omdat niet alle afwijkingen met het blote oog te zien zijn. In principe worden alle organen na het onderzoek teruggeplaatst in het lichaam, behalve (delen van) organen waarvan het onderzoek nog niet is afgerond. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Voor hersenonderzoek is bijvoorbeeld een periode van 6 tot 8 weken nodig voor bewerking en beoordeling. Deze weefsels of (delen van) organen kunnen niet met de overledene mee begraven of gecremeerd worden, maar worden als het onderzoek is afgerond gecremeerd. De stukjes afgenomen weefsel worden voor onbepaalde tijd op de afdeling Pathologie bewaard.

Wat gebeurt er na een obductie?
Een obductie neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Na de obductie wordt de overledene door de uitvaartverzorger opgehaald voor opbaring en/of crematie of begrafenis. Uw naaste kan normaal opgebaard worden zonder dat iets van de obductie te zien is, behalve als er onderzoek van de hersenen heeft plaatsgevonden bij mensen met weinig haar. Dan is er een gehechte wond op het hoofd te zien.

Uitslag obductie
De patholoog stuurt het verslag naar de behandelend arts. Ongeveer 6 - 8 weken na de obductie kunt u een afspraak maken met de arts.

Vragen/ meer informatie?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen stel deze gerust aan de behandelend arts. Op www.dz.nl vindt u de uitgebreide informatie over obductie voor nabestaanden.

Context menu