Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Obductie bij uw kind

Obductie bij uw kind

U hebt deze folder gekregen omdat uw kind is overleden. Wij leven met u mee en begrijpen dat het moeilijk is om nu na te denken over een laatste onderzoek van uw  kind. Deze folder is bedoeld om nog eens rustig de informatie door te nemen en u te helpen bij uw besluit. Als u na het lezen nog vragen hebt, kunt u die natuurlijk altijd stellen aan de arts, die de obductie aanvraag met u heeft besproken.
 
Wat is een obductie?
Een obductie kan helpen om een oorzaak te vinden voor het overlijden van uw kind. De behandelend arts en ouders willen vaak weten hoe een ziekte is verlopen, of waaraan uw kind is overleden. Obductie kan daarbij helpen. Met een obductie kunnen (erfelijke) ziekten of afwijkingen worden aangetoond of uitgesloten. Een erfelijke aandoening kan namelijk belangrijk zijn voor een volgende zwangerschap of voor familieleden die zwanger willen worden. Obductie wordt ook wel sectie genoemd. Een obductie wordt verricht door een patholoog. Dat is een medisch specialist die gespecialiseerd is in deze vorm van onderzoek.
 
Toestemming
De behandelend arts zal u om toestemming vragen. Voor een obductie van de hersenen wordt apart toestemming gevraagd. Als u geen toestemming geeft, wordt er geen obductie verricht. Er zijn wel uitzonderingen (zoals bij een niet natuurlijke dood, besmettelijke ziekte of epidemie). Hebt u bezwaar tegen een deel van het onderzoek dan kunt u dit bespreken met de behandelend arts.
 
Wat gebeurt er bij een obductie?
De patholoog onderzoekt uitgebreid alle inwendige organen op afwijkingen. Er worden kleine stukjes weefsel afgenomen voor microscopisch onderzoek en soms voor kweek. Dat is belangrijk omdat niet alle afwijkingen met het blote oog te zien zijn. In principe worden alle organen na het onderzoek teruggeplaatst in het lichaam, behalve (een deel) van organen waarvan het onderzoek nog niet is afgerond. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Voor hersenonderzoek is bijvoorbeeld een periode van 6 tot 8 weken nodig voor bewerking en beoordeling. Ook aangeboren afwijkingen bij kinderen zijn vaak ingewikkelder dan afwijkingen bij volwassenen en eisen uitgebreider onderzoek. Deze weefsels of (delen van) organen kunnen niet mee begraven of gecremeerd worden, maar worden als het onderzoek is afgerond gecremeerd. De stukjes afgenomen weefsel worden voor onbepaalde tijd op de afdeling Pathologie bewaard. 
 
Wat gebeurt er na een obductie?
Een obductie neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Daarna kunt u of de uitvaartverzorger uw kind ophalen voor de voorbereidingen voor opbaring en/of begrafenis of crematie. Uw kind kan gewoon opgebaard worden zonder dat iets van de obductie te zien is, behalve als er onderzoek van de hersenen heeft plaatsgevonden bij een kind met weinig haar. Dan is er een gehechte wond op het hoofd te zien.
 
Uitslag obductie
De patholoog stuurt het verslag naar de behandelend arts. Ongeveer 8 weken na de obductie kunt u een afspraak maken met de arts.
 
Vragen/ meer informatie?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen stel deze gerust aan de behandelend arts. Bij het Erfocentrum kunt u terecht voor uitgebreide informatie over onderzoek na overlijden bij kinderen (obductie).

Context menu