Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Nucleair geneeskundig onderzoek

Nucleair geneeskundig onderzoek

In de nucleaire geneeskunde wordt op eenvoudige informatie verkregen over eventuele afwijkingen van het lichaam. Voor het onderzoek wordt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in een bloedvat in de arm toegediend. Deze vloeistof wordt in het bloed opgenomen en zendt een korte tijd straling uit. Met speciale apparatuur wordt deze straling in beelden (plaatjes) vastgelegd.

Wat is radioactiviteit?
Radioactiviteit (straling) is een natuurlijk verschijnsel. Sinds mensenheugenis zit er radioactiviteit in de aardbodem, de lucht, ons voedsel en ons lichaam. Ook tijdens televisie kijken, een vliegreis of een wintersportvakantie staan we bloot aan kleine hoeveelheden radioactiviteit. Naast medisch onderzoek, wordt radioactiviteit ook gebruikt voor bepaalde geneesmiddelen.

Zijn er risico’s verbonden aan nucleair geneeskundig onderzoek?
Nee. Van onderzoeken waar met kleine hoeveelheden radioactieve stoffen wordt gewerkt, zijn geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving te verwachten. Radioactieve stoffen zenden straling uit. De straling die het lichaam uitzendt, gaat niet in kleding zitten. Na enkele uren is de meeste straling al weer verdwenen. Familie of vrienden lopen geen risico en kunnen patiënten veilig begeleiden. Wel zijn er enkele onderzoeken waarbij de eerste uren na het onderzoek geen nauw contact gewenst is met kleine kinderen en zwangeren. Dit staat dan nadrukkelijk vermeld in de folder van het betreffende onderzoek.

Zijn er risico’s verbonden aan het verblijf in de buurt van de afdeling Nucleaire Geneeskunde?
Nee. In ons land bestaan zeer strenge eisen waaraan een afdeling Nucleaire Geneeskunde moet voldoen, bijvoorbeeld:
  • de manier waarop met radioactieve stoffen wordt omgegaan;
  • de hoeveelheid straling die in de omgeving van de afdeling Nucleaire Geneeskunde mag worden gemeten.
Pas nadat de overheid heeft gecontroleerd of aan alle eisen is voldaan, krijgt de afdeling Nucleaire Geneeskunde een vergunning om haar werkzaamheden te starten.

Belangrijk

Wilt u op tijd aanwezig zijn voor het onderzoek? De radiopharmaca worden van tevoren klaargemaakt en zijn maar heel kort houdbaar. Omdat de afspraken voor ieder onderzoek weer anders zijn, luistert het schema erg nauw. Als u onverhoopt de afspraak niet na kunt komen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven?

Waar vindt u ons?
Voor een bezoek aan de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde volgt u routenummer 45.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met het Diagnostisch Centrum, telefoon (0570) 536 789.