Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > MSLT-onderzoek t/m 18 jaar

MSLT-onderzoek t/m 18 jaar

Als je overdag vaak slaperig bent kunnen we met een  Multipul Slaap Latency Test (MSLT), onderzoeken hoe makkelijk  je overdag in slaap valt. De test levert belangrijke informatie voor de arts die aan het onderzoeken is wat er met je aan de hand is.     

Voorbereiding

  • Ga de nacht, vóór het onderzoek, op hetzelfde tijdstip naar bed. Doe wat je normaal gewend bent. Dus niet veel vroeger of later. Wel voor 24.00 uur gaan slapen.
  • Drink de dag vóór het onderzoek geen alcohol.
  • Zorg dat je de ochtend van het onderzoek om 6.30  uur wakker bent. Val voor het onderzoek niet meer in slaap.
  • Was en droog je haar vóór het onderzoek. Gebruik geen gel of haarlak.
  • Draag kleding die lekker zit.
  • Drink 30 minuten voor het onderzoek géén koffie, thee of energiedrank.
  • 30 minuten voor het onderzoek niet roken.

Meenemen
Neem naar het ziekenhuis het volgende mee:

  • Patiëntenpas.
  • Gebruik je een CPAP of  MRA? Ja? Neem deze dan mee.
  • Actueel medicijnoverzicht, die je gebruik. Af te halen bij  je eigen apotheek.
Waar melden?
Meld je om 8.00 uur bij de Klinische Neuro Fysiologie (KNF), route 81. Ook als je voor een ander slaaponderzoek al in het ziekenhuis bent.

Voor de test
In de onderzoeksruimte worden eerst kleine, ronde metalen plaatjes (elektroden) op je hoofd en kin geplakt, met een soort lijmpasta. Hiermee, meten we de hersenactiviteit, je oogbewegingen en de spieractiviteit. Aan de plaatjes zitten draden. Die komen samen in een apparaatje die je om je schouder of buik kunt dragen.
Als alles aangesloten is controleren we of alles goed zit. Dit alles duurt ongeveer 20 minuten. Is er de nacht voor het MSLT ook een andere slaaptest gedaan, dan worden ’s ochtends een aantal draden weggehaald en gecontroleerd of voor deze test alles goed zit. Daarna begint de 1e  slaaptest.

De slaaptest
Op de afdeling KNF zijn slaaptesten om ongeveer  08.30, 10.30,12.30 en 14.30 uur en eventueel nog een 5e test om 16.30uur.
Probeer bij elke test, als je gaat liggen, te ontspannen en te slapen. Als je in slaap valt meten we hoe snel dat gebeurt en na minimaal 20, maximaal 30 minuten wordt je weer wakker gemaakt. De laborant die het onderzoek uitvoert zal steeds met je afspreken wanneer de volgende test  is en wanneer je precies weer aanwezig moet zijn op de afdeling KNF. Tussen de slaaptesten kun je naar de Kinder- en Jeugdafdeling, route 100.  Tussen de testen door mag je niet slapen, dus zorg ervoor dat je tussen de testen door niet in slaapt valt of op bed gaat liggen.
 
Na de test
Na de laatste slaaptest worden de plaatjes (elektroden) verwijderd en is het onderzoek klaar.

Weer thuis
Kam eerst de lijmresten uit je haar. Was je haar daarna met shampoo. Kam het door voordat je het uitspoelt. Zo verdwijnen de lijmresten het beste. Heb je daarna nog steeds lijmresten verwijder ze dan voorzichtig met een beetje  nagellakremover op een washand. Pas daarbij op voor je ogen.
 
De uitslag
Deze krijg je van de (huis)arts te horen. 
 
Kun je onverwachts niet naar het onderzoek?
Laat dit op tijd weten en bel tussen 8.00 – 12.00 uur of tussen 13.00 – 16.30 uur naar, tel.: (0570) 53 50 56.
 
Vragen?
Stel ze gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om je vragen te beantwoorden. 

Context menu