Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > MSLT-onderzoek

MSLT-onderzoek

Met de Multiple Sleep Latency Test (MSLT) gaan we na of er bij u sprake is van verhoogde inslaapneiging overdag. Het onderzoek levert belangrijke informatie op voor het stellen van de diagnose en therapie. 
    
Voorbereiding thuis
  • Wilt u de nacht vóór het MLST-onderzoek op hetzelfde tijdstip naar bed gaan als u gewend bent, dus niet veel vroeger of later. Maar graag wel voor 24 uur gaan slapen.
  • Wilt u ervoor zorgen dat u de ochtend van de MSLT vóór 7.00 uur wakker bent en daarna niet meer in slaap valt?
  • Het is belangrijk dat uw haar vóór het onderzoek gewassen en droog is. Gebruik geen gel of haarlak. 
  • Draag op de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding.
Meenemen
  • Uw patiëntenpas.
  • Gebruikt u een CPAP of MRA, neem deze mee.
  • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.

Waar meldt u zich?
Op de dag van het onderzoek meldt u zich tussen 8.00 uur en 8.15 uur op de afdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF), volg route 81. Ook als u voor een ander slaaponderzoek al in het ziekenhuis bent.

Voorbereiding onderzoek
Er worden elektroden (kleine, ronde metalen plaatjes) op uw hoofd geplakt. Hiermee meten we de elektrische activiteit van uw hersenen. Ook meten we de oogbewegingen en spieractiviteit. Daarvoor worden elektroden rond uw ogen en op uw kin aangebracht. De elektrode moet goed contact maken met uw hoofdhuid. Daarom brengen we onder alle elektroden een geleidingspasta aan. De draden van de elektroden komen samen in een apparaatje dat u om uw schouder of buik met u mee kunt dragen. We controleren de aangebrachte elektroden. Deze voorbereiding duurt ongeveer 20 minuten. Daarna begint de eerste slaaptest.
Indien u de nacht voor de MSLT ook een PSG krijgt, dan wordt ’s ochtends een aantal draden weggehaald en de benodigde elektroden worden nogmaals getest.
 
Het onderzoek
Op de afdeling KNF zijn slaaptesten om ongeveer 08.30, 10.30,12.30, 14.30 uur en eventueel nog een 5e test om 16.30. U moet steeds 5 à 10 minuten voordat de test begint, aanwezig zijn op de afdeling. De laborant spreekt iedere keer met u af wanneer u weer terug naar de KNF-afdeling moet komen voor de volgende test. Tussen de slaaptesten kunt u verblijven op verpleegafdeling B2 (of verpleegafdeling G2 als u ook een PSG krijgt). 

Het is de bedoeling dat u zo ontspannen mogelijk op een bed gaat liggen en probeert te slapen. Er wordt geregistreerd of en hoe snel u in slaap valt. Na iedere test wordt u gewekt. 
 
30 minuten voor elke test mag u géén koffie, thee, energiedranken of alcohol gebruiken. Ook mag u niet roken 30 minuten voor de tests. 
 
Tussen de tests door mag u op de verpleegafdeling niet slapen of in bed liggen.
 
Na het onderzoek
Na de laatste slaaptest worden de elektroden verwijderd. Wij adviseren u thuis of op de afdeling de lijmresten goed uit uw haar te kammen. Was daarna uw haar met shampoo en kam het voordat u het weer uitspoelt. Zo verdwijnen de lijmresten het best. Als u daarna toch nog lijmresten op het hoofd heeft, dan kunt u ze eventueel verwijderen met nagellak-remover.
 
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhindering
Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, tel.: (0570) 53 50 56.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.