Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > MRI van het hart

MRI van het hart

Wat is MRI-onderzoek?
Met Magnetic Resonance Imaging  (MRI)  kunnen beelden van het lichaam, in elke gewenste richting, worden gemaakt. MRI werkt met sterke magneetvelden. Het is pijnloos en ongevaarlijk.

Wie kunnen geen MRI ondergaan?
Omdat MRI met sterke magneetvelden werkt is het niet geschikt voor patiënten:

 • met een pacemaker.
 • met bepaalde mechanische hartkleppen.
 • met metaalsplinters in hun lichaam, met name de ogen.
 • die niet langdurig plat en/of stil kunnen liggen.
  Bij zwangeren voeren we een onderzoek alleen uit als het strikt noodzakelijk is. Bent u zwanger of vermoedt u zwanger te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Voorbereiding

 • U kunt gewoon eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.
 • Om het elektrisch signaal van het hart op de huid goed te kunnen meten,  moet er goed contact zijn met de elektrodes en de huid. Wij verzoeken daarom de mannen de borst te scheren de avond voor dit onderzoek.
 • Tijdens het onderzoek mag u geen metalen of magnetische voorwerpen dragen. Denk hierbij aan:
  • Gebitsplaatjes en protheses. Protheses met een magnetisch systeem kunnen worden gedemagnetiseerd.
  • Metalen voorwerpen. Dit wordt door de magneet aangetrokken en dit  kan u of het personeel verwonden.
  • Sieraden en gehoorapparaten.
  • Bankpasjes
   U kunt deze voorwerpen in de MRI – kleedkamer achterlaten en de deur naar de wachtruimte afsluiten.

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten!

Melden
Vanaf de hoofdingang volgt u route 45.  U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen.  Indien u een screeningsformulier MRI heeft meegekregen of in uw bezit heeft, deze graag ingevuld en ondertekend afgeven bij de balie. Mocht u geen screeningsformulier hebben meegekregen, dan krijgt u deze alsnog bij de balie.

Onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. U mag uw onderbroek en sokken aanhouden. In de onderzoekkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. Er worden elektrodes op de borst geplakt, net als bij een hartfilmpje. Het MRI-toestel kan de beelden nu aanpassen aan uw hartritme. De onderzoektafel wordt vervolgens in een tunnel geschoven. Deze tunnel is aan het begin en einde open. Tijdens het maken van de opnames is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. We vragen u een aantal keren uw adem stil te houden om bewegingen in het beeld te voorkomen. U hoort deze instructies via een koptelefoon van de MRI-laborant. Deze koptelefoon beschermt ook uw oren tegen het lawaai dat het toestel maakt.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. 
 
Contrast
Mogelijk krijgt u voor of tijdens het onderzoek een contrastmiddel toegediend via een prikje in een bloedvat in uw arm. Dit om andere informatie te krijgen.
Als het nodig is, wordt enkele dagen voor het onderzoek, bloed geprikt om te kijken of uw nierwaardes in orde zijn om het contrastmiddel te mogen krijgen.
Na het onderzoek is het goed om extra te drinken, zodat het contrastmiddel snel door de nieren wordt uitgescheiden.
 
De uitslag
Een radioloog beoordeelt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. De datum voor de uitslag krijgt u van de afdeling Cardiologie.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde  tussen 09.00 – 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur, tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.