Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > MRI van de galwegen

MRI van de galwegen

Wat is MRI-onderzoek?
Met Magnetic Resonance Imaging  (MRI)  kunnen beelden van het lichaam, in elke gewenste richting, worden gemaakt. MRI werkt met sterke magneetvelden. Het is pijnloos en ongevaarlijk.

Wie kunnen geen MRI ondergaan?
Omdat MRI met sterke magneetvelden werkt is het niet geschikt voor patiënten:
 • met een pacemaker.
 • met bepaalde mechanische hartkleppen.
 • met metaalsplinters in hun lichaam, met name de ogen.
 • die niet langdurig plat en/of stil kunnen liggen.

Bij zwangeren voeren we een onderzoek alleen uit als het strikt noodzakelijk is. Bent u zwanger of vermoedt u zwanger te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Voorbereiding thuis
Om de galwegen goed af te kunnen beelden, moeten de maag en 1e deel van de dunne darm leeg zijn. Wilt u daarom 2 uur vóór aanvang van het onderzoek niet eten en drinken? U kunt gewoon uw medicijnen innemen. 
 
Voorbereiding ziekenhuis

 • Ongeveer 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek krijgt u een beker ananassap te drinken. Dat zorgt ervoor dat de maag- en darmsappen geen storing geven op de MRI-afbeeldingen waardoor de galwegen beter zichtbaar worden.
 • Tijdens het onderzoek mag u geen metalen of magnetische voorwerpen dragen. Denk hierbij aan:
  • Gebitsplaatjes en protheses. Protheses met een magnetisch systeem kunnen worden gedemagnetiseerd.
  • Metalen voorwerpen. Dit wordt door de magneet aangetrokken en dit  kan u of het personeel verwonden.
  • Sieraden en gehoorapparaten.
  • Bankpasjes

U kunt deze voorwerpen in de MRI – kleedkamer achterlaten en de deur naar de wachtruimte afsluiten.

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten!

Melden
Vanaf de hoofdingang volgt u route 45.  U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen.  Indien u een screeningsformulier MRI heeft meegekregen of in uw bezit heeft, deze graag ingevuld en ondertekend afgeven bij de balie. Mocht u geen screeningsformulier hebben meegekregen, dan krijgt u deze alsnog bij de balie.

Onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. U mag uw hemd, onderbroek en sokken aanhouden. In de onderzoekkamer gaat u op de onderzoektafel liggen die in een tunnel wordt geschoven. Deze tunnel is aan het begin en einde open. De opnames kunnen nu worden gemaakt. Tijdens het maken van de opnames is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Afhankelijk van het soort onderzoek krijgt u oordopjes of een koptelefoon (eventueel met radio). Deze beschermen uw oren tegen het lawaai dat het toestel maakt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag
Een radioloog beoordeelt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde  tussen 09.00 – 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur, tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.