Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > MRI-enteroclyse

MRI-enteroclyse

Wat is MRI-onderzoek?
Met Magnetic Resonance Imaging  (MRI)  kunnen beelden van het lichaam, in elke gewenste richting, worden gemaakt. MRI werkt met sterke magneetvelden. Het is pijnloos en ongevaarlijk. Bij MRI enteroclyse wordt voor het onderzoek de dunne darm gevuld met een contrastmiddel dat naar binnen loopt via een dunne slang die in de keel is ingebracht (sonde). Het inbrengen van de slang gebeurd in een röntgenkamer.

Wie kunnen geen MRI ondergaan?
Omdat MRI met sterke magneetvelden werkt is het niet geschikt voor patiënten:
  • met een pacemaker.
  • met bepaalde mechanische hartkleppen.
  • met metaalsplinters in hun lichaam, met name de ogen.
  • die niet langdurig plat en/of stil kunnen liggen.

Bij zwangeren voeren we een onderzoek alleen uit als het strikt noodzakelijk is. Bent u zwanger of vermoedt u zwanger te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet uw dunne darm helemaal schoon zijn. Als u een afspraak maakt, krijgt u een voorbereidingsformulier mee. Voor een goed resultaat van de beelden is het belangrijk dat u de eet-, drink- en laxeervoorschriften nauwkeurig opvolgt. Neem op de dag van het onderzoek schoon ondergoed mee. Hebt u een stoma, neem dan ook een extra stomazak mee.

Tijdens het onderzoek mag u geen metalen of magnetische voorwerpen dragen. Denk hierbij aan:

  • Gebitsplaatjes en protheses. Protheses met een magnetisch systeem kunnen worden gedemagnetiseerd.
  • Metalen voorwerpen. Dit wordt door de magneet aangetrokken en dit kan u of het personeel verwonden.
  • Sieraden en gehoorapparaten.
  • Bankpasjes.

U kunt deze voorwerpen in de MRI – kleedkamer achterlaten en de deur naar de wachtruimte afsluiten.

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten!

Medicijngebruik

  • Gebruikt u medicijnen, dan kunt u die tot 2 uur vóór het onderzoek volgens schema innemen met een beetje water. Houd rekening met een verminderde werking door de voorgeschreven voeding en het laxeren. Hierdoor gaan de medicijnen sneller door uw maag-darmkanaal.
  • De werking van de anticonceptiepil is onbetrouwbaar door de snellere werking van het maag-darmkanaal. Bespreek dit eventueel met uw arts.

Melden
Vanaf de hoofdingang volgt u route 45. U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen.  Indien u een screeningsformulier MRI heeft meegekregen of in uw bezit heeft, deze graag ingevuld en ondertekend afgeven bij de balie. Mocht u geen screeningsformulier hebben meegekregen, dan krijgt u deze alsnog bij de balie.

Het inbrengen van de sonde
Voordat het MRI-onderzoek begint, brengen wij eerst in een ‘gewone’ röntgenkamer een sonde (dunne slang) bij u in. Deze sonde wordt via uw neus of mond door de slokdarm en maag in het begin van de dunne darm gelegd. Als de sonde goed is ingebracht, neemt u weer plaats in de wachtruimte. U wordt daar opgeroepen voor het MRI onderzoek.

Het MRI onderzoek
U mag voor het MRI onderzoek  uw hemd, onderbroek en sokken aanhouden. U krijgt een infuus waarmee we contrastmiddel toedienen tijdens het onderzoek. Zo wordt de darmwand beter zichtbaar. Na het inbrengen van het infuus wordt u in het MRI-apparaat geschoven en krijgt u via de sonde een waterige vloeistof toegediend. Tijdens dit proces maken we verschillende opnames. Ook krijgt u tijdens het onderzoek een injectie in de spieren van het bovenbeen of onderbeen met daarin Glucagen®. Glucagen® zorgt ervoor dat tijdens het onderzoek hinderlijke darmbewegingen tijdelijk worden stilgelegd. Wij  vragen u een aantal keren uw adem stil te houden om bewegingen in het beeld te voorkomen. U hoort deze instructies via een koptelefoon van de laborant.
Deze koptelefoon beschermt ook uw oren tegen het lawaai dat het toestel maakt. Het kan zijn dat u misselijk wordt tijdens het onderzoek. De laborant vraagt regelmatig hoe het gaat, mocht u toch niet lekker worden kunt u dit aangeven door middel van een bel.

Duur van het onderzoek
Het inbrengen van de sonde duurt ongeveer 30 minuten. Het MRI-onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek
Doordat veel vocht wordt toegediend, kunt u diarree krijgen. Dat kan vrij snel na het onderzoek gebeuren. De Glucagen® kan tijdelijk uw bloedsuikerspiegel verlagen. U kunt hierdoor honger krijgen, een licht gevoel in uw hoofd, of duizeligheid. Wij adviseren u daarom om na het onderzoek een consumptie met veel suiker  te nemen, zoals een appel, een paar suikerklontjes of een chocoladereep. Hierdoor wordt het bloedsuikergehalte snel weer aangevuld. Als u diabetes hebt, kan Glucagen® invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Houd  hier rekening mee en overleg eventueel met uw behandelend arts.

De uitslag
Een radioloog beoordeelt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde  tussen 09.00 – 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur, tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Fotopresentatie: