Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mictiecystografie

Mictiecystografie

Een mictiecystografie is een röntgenonderzoek naar het functioneren van de blaas. Bij plasklachten, zoals pijn bij het plassen, heel vaak moeten plassen, kleine beetjes plassen, (terugkerende) urineweginfecties kan terugloop van de urine (vesico-uterale reflux) de oorzaak zijn. De urine stroomt dan niet alleen naar buiten, maar ook omhoog, de urineleiders in, richting de nieren. Met behulp van een mictiecystografie wordt vastgesteld of dit bij u het geval. Het onderzoek bestaat uit twee delen. Op de Spoed Eisende Hulp krijgt u eerst een urinekatheter. Daarna vindt op de afdeling Radiologie het röntgenonderzoek plaats.

Voorbereiding thuis
  • Heeft uw behandelend arts antibiotica voorgeschreven om bacteriën in de blaas tegen te gaan. Neem deze op de dag van het onderzoek in, volgens voorschrift.
  • Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.

Meenemen?
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
U meldt zich 30 minuten vóór de onderzoekstijd bij de receptie van de Spoedpost van het Deventer Ziekenhuis. Neem hiervoor de ingang van de Spoedpost.
 
Inbrengen urinekatheter
Een verpleegkundige brengt via de urinebuis een katheter (dun plastic slangetje) in uw blaas. Dit inbrengen gebeurt steriel. U wordt eerst gewassen met steriele zeep en watten om infectie te voorkomen. Daarna wordt de katheter ingebracht met steriele verdovingsgel. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballon. Deze ballon wordt opgeblazen en zorgt ervoor dat de katheter blijft zitten. U mag zich daarna aankleden. De katheter is afgesloten en zit niet in de weg.

Vervolgens meld u zich aan de balie van de afdeling Radiologie, route 45.

Het röntgenonderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte. In de kleedruimte wordt verzocht uw
onderkleding uit te doen. U mag plaatsnemen op de onderzoektafel. Een flesje contrastvloeistof wordt aangesloten op de katheter. De radioloog maakt eerst een foto van uw lege blaas. Daarna loopt de contrastvloeistof in de blaas. Dit voelt u pas op het moment dat de blaas bijna vol is en een gevoel van aandrang krijgt. Op dat moment worden opnieuw foto’s gemaakt door de radioloog.  Vervolgens wordt de onderzoekstafel rechtop gezet en wordt u verzocht te contrastvloeistof uit te gaan plassen. Voor mannen is er een urinaal en voor vrouwen een opvangbakje die u tussen de benen kunt klemmen. Tijdens en na het plassen maakt de radioloog nogmaals foto’s. Afhankelijk van de vraag van uw behandelend arts haalt de radioloog meestal na het röntgenonderzoek de katheter uit de blaas.

De duur
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 20 minuten. Met de voorbereiding erbij bent u ongeveer een uur in het ziekenhuis.

Na het onderzoek
In de kleedruimte kunt u zich opfrissen. U krijgt u van de laborant een handdoek en een washandje. Het plassen kan branderig aanvoelen. Dit verdwijnt snel.

De uitslag
De radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag. Afhankelijk van de uitslag en de klachten, kiest uw behandelend arts samen met u een passende behandeling.

Vragen/verhinderd?
Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen. Hebt u vragen, bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135 of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.