Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Slokdarmdrukmeting (manometrie)

Slokdarmdrukmeting

Met een slokdarmdrukmeting wordt een indruk verkregen van de spierbewegingen in de slokdarm. Ook kan het informatie geven over de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag. 
 
Voorbereiding thuis
Als het onderzoek ’s morgens plaatsvindt, moet u nuchter naar het ziekenhuis komen. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. Als het onderzoek ’s middags plaatsvindt, mag u ’s morgens een licht ontbijt nuttigen, bijvoorbeeld 2 beschuiten en een kopje thee. Tot 10.00 uur mag u nog wat drinken.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.

Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.

Onderzoek
We brengen via uw neus een dun slangetje (sonde) in, tot in uw maag. Uw neus wordt eerst verdoofd met een spray. Bij het inbrengen van het slangetje mag u slokjes water nemen. Als het slangetje in uw maag ligt, wordt hij bij uw neus vastgezet met een pleister. Daarna krijgt u met tussenpozen slokjes water te drinken.Tijdens het hele onderzoek meten we de spierdruk. Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.

Verhinderd?
Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.

Vragen? 
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.