Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammografie

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het wordt gedaan om veranderingen in het borstweefsel op te sporen. 
 
Voorbereiding

  • Gebruik geen bodylotion of crèmes, dit kan het uitvoeren van het onderzoek bemoeilijken. 
  • Als u moedervlekken, wratten en/of vetbultjes hebt, wilt u dit dan voor het onderzoek melden? Dit kan namelijk als een verdachte afwijking op de foto worden afgebeeld.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Neem uw patiëntenpas mee en het aanvraagformulier voor het onderzoek. Vanaf de hoofdingang volgt u de route 45 op de begane grond. Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Het onderzoek

Voor een mammografie moet u uw bovenlichaam ontbloten. In de onderzoekskamer neemt u plaats voor het mammografieapparaat. De laborant plaatst uw borst op de detector, waarna de borst met een plaat wordt gecomprimeerd. Dit samendrukken of comprimeren kan pijnlijk zijn maar is noodzakelijk omdat:
  • Het klierweefsel wordt hierdoor uit elkaar gedrukt, waardoor kleine afwijkingen beter zichtbaar zijn.
     
  • De stralingsdosis is op deze manier minder.
     
  • Er is een kleinere kans op bewegingsonscherpte.
​ 
Van elke borst worden in twee verschillende richtingen foto’s gemaakt. De laborant kijkt of de foto’s technisch van goede kwaliteit zijn. Dit zegt niets over de medische uitslag. 

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.