Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammalokalisatie onder röntgengeleiding

Mammalokalisatie onder röntgengeleiding

​Wat is een Mammalokalisatie?
Dit is een onderzoek van de borst waarbij de radioloog een jodiumzaadje inbrengt  in de gevonden afwijking. Het zaadje blijft langere tijd radioactief en kan daarom enkele dagen (tot zelfs een aantal maanden) van te voren worden ingebracht.
Tijdens de operatie kan de chirurg het zaadje opsporen met speciale apparatuur en het weefsel met daarin het zaadje verwijderen.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer, waar u zich van boven uitkleedt. In de onderzoekkamer neemt u plaats op een stoel. De laborant klemt vervolgens de te opereren borst tussen 2 plastic plaatjes. De laborant maakt soms meerdere foto's. De computer kan hiermee de juiste plaats bepalen. Het is heel belangrijk dat u stil blijft zitten tot het onderzoek klaar is. Het bovenste plaatje heeft een uitsparing waardoor de radioloog de naald, waar het zaadje in zit, in de borst kan prikken. De prik is een beetje pijnlijk: het voelt hetzelfde als een verdovingsprik. Daarom wordt er geen verdoving gegeven. Als de naald op de goede plaats zit, duwt de radioloog het zaadje uit de naald. De naald wordt daarna verwijderd en het zaadje blijft achter. Aansluitend wordt er een mammografie gemaakt worden om de locatie van het zaadje te controleren.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan  in uw plaats geholpen worden.

Context menu