Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammalokalisatie onder echogeleiding

Mammalokalisatie onder echogeleiding

Wat is een mammalokalisatie?
Dit is een onderzoek van de borst waarbij de radioloog een jodiumzaadje inbrengt in de gevonden afwijking. Het zaadje blijft langere tijd radioactief en kan daarom enkele dagen (tot zelfs een aantal maanden) van te voren worden ingebracht. Tijdens de operatie kan de chirurg het zaadje opsporen met speciaal apparatuur en het weefsel met daarin het zaadje verwijderen.

Het onderzoek
U komt op de onderzoekstafel te liggen met onbloot bovenlijf. De radioloog zoekt met echo de afwijking op en voert een holle naald, met daarin het zaadje, op tot in de afwijking. De prik is een beetje pijnlijk. Het voelt hetzelfde als een verdovingsprik. Daarom wordt er geen verdoving gegeven. Als de naald met het zaadje op de goede plaats zit, duwt de radioloog het zaadje uit de naald. De naald wordt daarna verwijderd en het zaadje blijft achter. Aansluitend kan er een mammografie gemaakt worden om de locatie van het zaadje te controleren. De radioloog bepaalt of dit nodig is.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan in uw plaats geholpen worden.

Context menu