Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammalokalisatie

Mammalokalisatie

Wat is een Mammalokalisatie?
Dit is een onderzoek van de borst waarbij de radioloog een dun metalen buigzaam draadje (harpoen) in de gevonden afwijking brengt. Daarna gaat u naar de operatiekamer waar de chirurg dit stukje weefsel verwijdert voor nader onderzoek.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek wordt u in het Deventer Ziekenhuis opgenomen. Op de verpleegafdeling bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie. Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht, komt u eerst naar de afdeling Radiologie voor het inbrengen van het draadje (harpoen).

Het onderzoek
De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer, waar u zich van boven uitkleedt. In de onderzoekkamer neemt u plaats op een stoel. De laborant(e) klemt vervolgens de te opereren borst tussen 2 plastic plaatjes. De laborant(e) maakt soms meerdere foto's. De computer kan hiermee de juiste plaats bepalen. Het is heel belangrijk dat u stil blijft zitten tot het onderzoek klaar is. Het bovenste plaatje heeft een uitsparing waardoor de radioloog de naald in de borst kan prikken. Het prikje is een beetje pijnlijk: het voelt hetzelfde als een verdovingsprik. Daarom wordt er geen verdoving gegeven. Als de naald op de goede plaats zit, haalt de radioloog de naald eruit. Het draadje blijft achter en er worden nog 2 controle foto’s gemaakt.
De laborant(e) plakt het draadje vast en u wordt naar de afdeling teruggebracht. Op de operatiekamer verwijdert de chirurg het draadje samen met het stukje weefsel.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135 of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Context menu