Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammabiopsie onder echogeleiding

Mammabiopsie onder echogeleiding

Wanneer in uw borst een afwijking is gezien, dan is er vaak een weefselmonster nodig zodat de patholoog de definitieve diagnose kan stellen.

Mammabiopsie onder echogeleiding
Als de afwijking zichtbaar was met echografie, dan wordt in principe ook de biopsie (afname van weefsel) met echografie uitgevoerd. Hiervoor wordt een 2 millimeter dikke holle naald gebruikt die - dankzij een veer - in de afwijking snel heen en weer “schiet” en daarbij een stukje weefsel “vangt”.

Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Bij het maken van de afspraak wordt uitgelegd óf en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik kunt hervatten. Vóór de behandeling neemt het laboratorium, afhankelijk van de soort medicatie, bloed af om de stollingswaarde te controleren. Alle overige medicijnen mag u volgens schema innemen met een beetje water.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Maar wij vragen u uw borst niet in te smeren met bodylotion. U mag 1 begeleider meenemen ter ondersteuning.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel, op de rug of deels op de zij. Vaak is de afwijking in de borst beter te benaderen als u de arm boven het hoofd legt. Het is belangrijk dat deze positie voor u zo comfortabel mogelijk is, zodat u de houding tijdens de biopsie kunt volhouden. Er zijn ondersteunende kussentjes aanwezig.
De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol en verdoofd. Vaak is de biopsie vrijwel pijnloos. U komt onder een groene doek te liggen, de plek van de biopsie wordt vrijgelaten. De radioloog zoekt eerst met echografie de afwijking op. Met een mesje wordt een sneetje (1-2 millimeter) in de huid gemaakt en de biopsienaald wordt ingebracht. Met de echobeelden brengt de radioloog de naaldpunt tot in de afwijking en stelt hij met een druk op de knop het veermechanisme in werking. Dit geeft een harde klik; dat geluid zal de radioloog vooraf aan u laten horen zodat u daar niet van schrikt. Meestal worden er meerdere biopten (door dezelfde opening) genomen zodat er voldoende weefsel voor onderzoek beschikbaar is.

Na het onderzoek
 • Na het onderzoek trekt u een stevige bh aan. Deze kunt u ook ’s nachts aanhouden.
 • De grote pleister mag er de volgende dag af.
 • De enkele kleine pleisters mogen er na 5 dagen af.
 • U mag tot de kleine pleisters eraf gaan douchen, maar niet in bad omdat dit laatste de bloeding in de borst bevordert.
 • Het is verstandig om na het onderzoek rustig aan te doen. Om de wond te ontzien, moet u de eerste 24 uur overmatige inspanningen vermijden.
 • Als de wond pijnklachten geeft, kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.  Neem direct na het onderzoek geen aspirine, omdat hierdoor een grotere kans op bloedingen ontstaat.
 • De borst kan blauwe plekken vertonen en wat opzwellen. Om de bloeduitstorting tegen te gaan, kunt u ijsblokjes in een plastic zakje of ijspakkingen uit de diepvries in een handdoek draaien en op uw borst leggen.
 • Als de wond bloedt, oefent u dan eerst tien tot vijftien minuten druk uit op de wond.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
 
Wanneer contact opnemen?
Als u een van de volgende klachten hebt die te maken hebben met het onderzoek neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60 . ’s Avonds kunt u de Spoedeisende Hulp bellen, tel.: (0570) 53 00 00. Zo nodig kan er dan contact opgenomen worden met de dienstdoende chirurg.

 • Als u binnen 4 uur na het onderzoek acute ademhalingsproblemen krijgt, moet u onmiddellijk contact opnemen. Doordat er soms dicht bij de borstwand een biopt genomen moet worden, kan het ook zijn dat er onbedoeld in de long geprikt wordt.
 • Wanneer er in de uren na het onderzoek een grote zwelling ontstaat.
 • Als de wond blijft bloeden nadat u deze 15 minuten hebt afgedrukt.
 • Voelt de borst na 2 tot 3 dagen rood en warm aan op de plek waar hij is aangeprikt en krijgt u koorts (hoger dan 38,5 graden Celcius), neem dan contact op met uw behandelend arts.

De uitslag
Het afgenomen weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Als dit onderzoek is afgerond krijgt u de uitslag van uw chirurg.
 
Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.
 
Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.

Context menu