Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Mammabiopsie met röntgen (stereotactisch)

Mammabiopsie met röntgen (stereotactisch)

Bij een mammabiopsie wordt met een naald een stukje weefsel (biopt) uit de borst gehaald voor onderzoek.
 
Voorbereiding
Wij verzoeken u voor het onderzoek uw borst niet in te smeren met bodylotion.

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, wordt bij het maken van de afspraak uitgelegd wanneer en hoe lang u hiermee moet stoppen. Vóór het onderzoek wordt bloed afgenomen door het laboratorium om de stollingswaarde van het bloed te controleren.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.
 
Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer, waar u zich van boven uitkleedt. Het onderzoek gebeurt zittend (soms liggend op de buik). De laborant klemt de borst tussen 2 plastic plaatjes en maakt  foto’s van de borst. De computer kan hiermee de juiste plaats bepalen. Het is heel belangrijk dat u stil blijft zitten (of liggen) tot het onderzoek klaar is. Eén van de plaatjes heeft een uitsparing waardoor de radioloog de naald in de borst kan prikken.

De radioloog verdooft eerst plaatselijk de huid en brengt daarna een holle naald in op de plek waar weefsel wordt weggenomen. Er wordt een foto gemaakt om te controleren of de naald op de goede plaats zit. De radioloog neemt meerdere biopten af met een vacuümsysteem. U zult het geluid dat dit maakt, goed horen. De naald blijft in de borst en wordt een aantal keren gedraaid. Met foto's wordt bepaald of de naald op de goede plaats zit en of er voldoende biopten zijn genomen. Eventueel herhaalt de radioloog het afnemen van de biopten nog een keer. Aan het einde van het biopteren laat de radioloog een marker achter. Deze bestaat uit een metalen veertje van ongeveer 2mm  in een bolletje gel. Dit zorgt ervoor dat de plek van de biopsie later teruggevonden kan worden, mocht dat nodig zijn. Daarna verwijdert de radioloog de biopsienaald en wordt het wondje afgedrukt. Vervolgens wordt er een pleister op het wondje geplakt. Na afloop van de biopsie worden er nog 2 foto’s van de borst gemaakt ter controle.
 
Na het onderzoek
  • Na het onderzoek kunt u, als u dat prettig vindt, een stevige bh aantrekken. Deze kunt u ook ’s nachts aanhouden.
  • Niet douchen of baden na de biopsie op de dag zelf.
  • De grote pleister mag er de volgende dag af.
  • De kleine (hecht)pleisters mogen er na 5 dagen af.
  • U mag, tot de kleine pleisters eraf gaan, douchen. (Niet in bad omdat dit laatste de doorbloeding in de borst bevordert).
  • Het is verstandig om na het onderzoek rustig aan te doen. Om de wond te ontzien, moet u de eerste 24 uur overmatige inspanningen vermijden.
  • Als de wond pijnklachten geeft  kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.  Neem direct na het onderzoek geen aspirine, omdat hierdoor een grotere kans op bloedingen ontstaat.
  • De borst kan blauwe plekken vertonen en wat opzwellen. Om de bloeduitstorting tegen te gaan, kunt u ijsblokjes in een plastic zakje of ijspakkingen uit de diepvries in een handdoek draaien en op uw borst leggen.
  • Als de wond bloedt, oefent u dan eerst tien tot vijftien minuten druk uit op de wond.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

De uitslag
Het afgenomen weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. De uitslag krijgt u van de chirurg.

Vragen/verhinderd?
Bel de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan in uw plaats geholpen worden.

Zie ook: