Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Maintenance of wakefulness test

Maintenance of Wakefulness Test (MWT)

U bent verwezen omdat u last hebt van overmatige slaperigheid overdag. We willen graag de oorzaak en ernst hiervan onderzoeken, en kijken of u wakker/alert kunt blijven.
 
Voorbereiding thuis

  • Het is belangrijk dat uw haar voor het onderzoek gewassen en droog is. Gebruik geen gel of haarlak.
  • We adviseren op de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Melden
Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 08.00 uur op de verpleegafdeling B2 (2e verdieping). Daarna wordt u om 8.15 uur verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), volg route 81.

Meenemen
Wilt u uw patiëntenpas meenemen?
 
Voorbereiding
De elektrode moet goed contact maken met uw hoofdhuid. Daarom brengen we onder alle elektroden een geleidingspasta aan. De draden van de elektroden komen samen in een apparaatje dat u - om uw schouder of buik - met u meedraagt. We controleren de aangebrachte elektroden. Deze voorbereiding duurt ongeveer 20 minuten.

Een laborant van de afdeling KNF meet met een PSG-apparaat uw hersenactiviteit gedurende 4 registraties, met een tussentijd van ongeveer 2 uur. Iedere registratie duurt 40 minuten, waarin we u verzoeken wakker te blijven. Daarmee is te beoordelen of u tijdens de registratie wakker bent, doezelt of slaapt.

  • Om 09.00 uur is de 1e registratie waarbij de laborant verzoekt u wakker te blijven gedurende de registratie van 40 minuten.
  • Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur wordt het onderzoek nogmaals uitgevoerd.

Tussen de tests door gaat u naar de verpleegafdeling B2. Daar kunt u wat lezen, televisie kijken en tussen de middag een broodmaaltijd gebruiken. 
 
LET OP:

  • Tussen de onderzoeken door mag u niet slapen en 30 minuten voor elke registratie mag u geen koffie, thee en cola gebruiken.
  • Tevens mag u dan niet meer roken en geen inspanning meer verrichten.

Na het onderzoek
Na de laatste slaaptest worden de elektroden verwijderd. Dat gebeurt met aceton. Wij adviseren u thuis of op de afdeling de lijmresten goed uit uw haar te kammen. Was daarna uw haar met shampoo en kam het voordat u het weer uitspoelt. Zo verdwijnen de lijmresten het best.
 
Duur
Het onderzoek duurt de hele dag.
 
Uitslag
De uitslag van uw onderzoek krijgt u van uw specialist tijdens uw volgende polikliniekbezoek.
 
Verhinderd?
Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan tijdig weten. U kunt bellen tussen 8.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.30 uur, tel.: (0570) 53 50 56.
 
Vragen? 
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.