Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Lumbale myelografie (caudografie)

Lumbale myelografie (caudografie)

Een myelografie of caudografie is een röntgenonderzoek waarbij geprobeerd wordt om met behulp van contrastvloeistof in het wervelkanaal de oorzaak van de klachten te vinden.
Het contrastmiddel spuit de neuroloog,  via een ruggenprik, in uw wervelkanaal.  De neuroloog prikt met een dunne, holle naald tussen twee wervels, in het onderste gedeelte van de wervelkolom. Omdat hier geen ruggenmerg zit, alleen hersenvocht, is er geen gevaar op beschadiging van het ruggenmerg. Daarna worden een aantal foto`s gemaakt en een CT-scan.

De voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u geen speciale voorbereiding te treffen. U hoeft niet nuchter te zijn. Neemt u een pyjama of T-shirt en joggingbroek zonder metaal mee.
Voor het onderzoek wordt u 1 dag opgenomen.

Melden
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de dagbehandeling. Neem uw patiëntenpas mee. In uw bed wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.

Het onderzoek
·         De neuroloog die de punctie uitvoert, legt eerst uit wat er gaat gebeuren.
·         U neemt plaats op de onderzoekstafel, op uw linkerzijde. Soms moet u rechtop op de tafel zitten. De neuroloog vraagt u om uw rug zo bol mogelijk te maken. Vervolgens bepaalt hij/zij de plaats waar hij/zij gaat prikken en zet hier bijvoorbeeld met een pen een markering.
·         Daarna wordt er gedesinfecteerd. Hierna brengt de neuroloog de naald rustig in. De meeste mensen ervaren de prik niet als pijnlijker dan een bloedprik in de arm.
·         Als de positie van de naald goed is, wordt de tafel een stukje gekanteld en wordt het contrast ingespoten. De arts verwijdert de naald en er wordt een pleister op het prikgaatje geplakt.
·         De röntgenlaborant maakt een serie foto’s in verschillende richtingen.
·         Vervolgens gaat u in uw bed terug en wordt u naar de CT gebracht voor aanvullend onderzoek. De CT-scan duurt ongeveer 10 minuten.
De duur
Het onderzoek duurt totaal ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek heeft u bedrust en moet u nog 4 uur rechtop blijven zitten. Het is noodzakelijk dat u na het onderzoek veel drinkt, want dit zorgt ervoor dat het contrastmiddel het lichaam via de nieren en de blaas weer verlaat. Als u verder geen klachten heeft mag u hierna uit bed en naar huis. Regel vooraf vervoer, het is niet verstandig zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.
 
Complicaties
Meestal zijn er geen nadelige gevolgen van het onderzoek. Soms treedt er tijdelijk wat nek- en/of hoofdpijn op door de verminderde druk in het hoofd. Hiervoor mag u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Een enkele keer kan de nek- en/of hoofdpijn aanhouden, met name bij het opstaan of als u gaat liggen. Dit komt door het nalekken van het vocht uit het prikgaatje in de vliezen. Als u een pijnstiller neemt en u gaat een poosje op bed liggen, gaat het meestal vanzelf over. Houdt de pijn thuis aan, dan kunt u tussen 8.00 - 17.00 uur bellen naar de polikliniek Neurologie, tel.: (0570) 53 51 10.

De uitslag

Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek dat hij begeleid heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Verhindering

Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?

Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Context menu