Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Korte Dexamethason remmingstest

Korte Dexamethason remmingstest

De dexamethason remmingstest wordt gedaan om inzicht te krijgen in de productie van het hormoon ACTH. Het hormoon ACTH wordt gemaakt in een kliertje in de hersenen (de hypofyse). Door toediening van het stofje dexamethason, wordt normaliter de hypofyse geremd in het afgeven van ACTH. Als ACTH omlaag gaat, zullen de bijnieren minder gestimuleerd worden tot de productie van cortisol. Dit cortisol kan worden gemeten in het bloed en op deze manier kan de arts controleren of de ACTH en cortisol productie op een normale manier verloopt.

Waar moet u zijn?
Op de afgesproken dag en tijdstip gaat u naar de Bloedafname van het Deventer Ziekenhuis voor een bloedafname. Volg routenummer 40.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Heeft u nog geen patiëntenpas of moet die gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang.

Voorbereiding thuis en het onderzoek
Voor dit onderzoek moet u, de avond vóórdat u bloed laat prikken, om 23.00 uur ’s avonds de tabletjes die de arts u heeft meegegeven, innemen. Daarna mag u na 24.00 uur niets meer eten en drinken. De volgende ochtend om 8.30 uur laat u 1 keer bloed prikken op het priklaboratorium van het ziekenhuis. Daarna mag u weer eten en drinken.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Neem dan contact op met uw behandelend specialist.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan uw behandelend specialist. Voor vragen kunt u ook bellen naar het Klinisch Chemisch Laboratorium, telefoon: (0570) 53 50 85.

Context menu