Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > IBZM scan

IBZM scan

Geachte heer / mevrouw,

Op   _________________________________

om   _________________________________  uur en om

________________________________  uur

wordt u verwacht op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde (route 45) voor een IBZM-scan.

In verband met de hoge kosten voor dit onderzoek verzoeken wij u om tijdig (in ieder geval 24 uur van tevoren) contact met ons op te nemen als u verhinderd bent. U kunt ons telefonisch bereiken tussen 08.30 en 16.00 uur. Telefoonnummer (0570) 536 789.
 
Wat is een IBZM scan?
Een IBZM scan is een onderzoek waarbij op eenvoudige, niet pijnlijke wijze, informatie wordt verkregen over uw hersenen. Voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze vloeistof wordt in het hersenweefsel opgenomen. Met speciale apparatuur worden er vervolgens opnames gemaakt van uw hersenen.

Zijn er ook risico’s?
De gebruikte radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. Het verdwijnt vanzelf via de urine. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis. Wij raden wel aan om op de dag van het onderzoek contact met zwangeren en lichamelijk contact met kinderen jonger dan 5 jaar te vermijden.

Zwanger?
Als u zwanger bent of denkt te zijn, of borstvoeding geeft, neem dan contact op met uw specialist.

Voorbereiding van het onderzoek

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
  • Als u medicijnen gebruikt moet u van tevoren met uw behandelend arts overleggen of de medicatie tijdelijk moet worden gestopt.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
Neem uw patiëntenpas mee. Controleer of de gegevens nog kloppen. Hebt u nog geen patiëntenpas, of een pas met verouderde gegevens, wilt u dan vooraf een pas laten maken bij de receptie hoofdingang? 

Het onderzoek
Op het 1e tijdstip krijgt u van de laborant een injectie met radioactieve vloeistof in de arm. Behalve de prik merkt u hier niets van. U mag hierna de afdeling verlaten. Op het 2e afgesproken tijdstip worden de opnames gemaakt. U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen. De laborant plaatst de camera dicht bij uw hoofd. De camera’s gaan om uw hoofd heen draaien. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
 

Na afloop
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend bij uw behandelend specialist.

 

Vliegreis
Wanneer u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis hebt gepland, kunt u dit beter even bij ons melden. Dit om problemen bij de douane te voorkomen. 

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw specialist, of met het Diagnostisch Centrum, telefoon: (0570) 536 789.