Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Huidtest bij kinderen

Huidtest bij kinderen

Binnenkort komt uw kind naar het Deventer Ziekenhuis voor een huidtest. Dit onderzoek wordt ook wel een skinpricktest genoemd. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.
 

Wat is een huidtest?
Bij een huidtest wordt onderzocht of uw kind allergisch is voor bepaalde allergenen.
 

Voorbereiding thuis

De voorbereiding is als volgt:

 • 5 dagen vóór het allergieonderzoek mag uw kind geen tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie (antihistaminica) gebruiken. Deze kunnen het resultaat van het onderzoek beïnvloeden. Uw kind kan wel eventuele neussprays, inhalatievloeistoffen of puffs en hormoonzalven blijven gebruiken.
 • Gebruik op de dag van en de avond vóór het onderzoek géén hormoonzalf, dit is alleen voor de huidtest en niet voor de voedselprovocatietest.
 • Op de dag van het onderzoek moet u de rug en onderarmen van uw kind niet invetten, of in een oliebadje doen.
 • Soms vragen wij u om een kleine hoeveelheid van een te testen allergeen mee te nemen. Wij nemen dan contact met u op.

Het onderzoek kan in de volgende situaties niet doorgaan, als uw kind:

 • nog herstellende is van een kinderziekte;
 • in contact is geweest met een kind dat een kinderziekte heeft;
 • op de dag van het onderzoek ziek is;
 • de laatste 4 dagen een antihistaminicum (tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie) heeft gebruikt;
 • eczeem op de rug heeft en wat actief (rood) is.

Bel in deze gevallen de afspraak af. We maken dan een nieuwe afspraak met u. Het telefoonnummer staat aan het eind van deze folder.
 

Melden
U en uw kind kunnen zich melden bij de receptie van de polikliniek Kindergeneeskunde, route 120. Neem de patiëntenpas van uw kind mee. Heeft uw kind nog geen patiëntenpas? Laat deze dan vóór de huidtest maken bij de receptie hoofdingang. Neem hiervoor een identificatiebewijs, zorgpas of verzekeringspapieren van uw kind mee.
 

Het onderzoek
Het onderzoek kan alleen gedaan worden als de huid van uw kind rustig is. Bij het onderzoek worden druppels testvloeistof (bijvoorbeeld graspollen of pinda) op de huid gebracht. Daarna wordt met een ‘prikkertje’, door de druppel heen in de huid geprikt. Dit is nauwelijks pijnlijk. Er worden meestal meerdere huidtesten tegelijk verricht. Uw kind moet hiervoor enkele minuten stilzitten. Al na 15 minuten worden de reacties afgelezen. Een positieve “reactie” uit zich in een jeukende bult, die na 15 tot 20 minuten maximaal is en vervolgens geleidelijk wegtrekt.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer een 30 minuten.
 
Na het onderzoek
De kans dat uw kind nog een ernstige reactie krijgt is minimaal. Uw kind kan wat hangerig zijn, andere ontlasting hebben of slecht slapen. Dit is niet verontrustend en wordt niet veroorzaakt door een allergische reactie.

Er zijn enkele klachten die wél met allergie te maken kunnen hebben, maar zeer weinig voorkomen. Hier leest u welke maatregelen u kunt nemen:

 • Uitbreiding eczeem gehele lichaam met hevige jeuk.
  Smeer uw kind in met hormoonzalf en geef uw kind antihistaminica (Tavegil, Xyzal, Fenistil, Aerius, Zyrtec) eventueel voor de jeuk.
   
 • Braken en/of diarree
  Geef uw kind antihistaminica (Tavegil, Xyzal, Fenistil, Aerius, Zyrtec). Neem bij fors braken/ diarree contact op met uw eigen huisarts of met de Spoedpost huisartsenzorg Deventer en omstreken.
   
 • Benauwdheid
  Geef uw kind antihistaminica (Tavegil, Xyzal, Fenistil, Aerius, Zyrtec). Laat uw kind (Ventolin of Bricanyl) inhaleren met eigen inhaler bij een lange piepende uitademing. Neem contact op met uw eigen huisarts of met de Spoedpost huisartsenzorg Deventer en omstreken..

Bij onduidelijkheden kunt u altijd contact opnemen met de dienstdoende kinderarts van het Deventer Ziekenhuis, bereikbaar via tel.: (0570) 53 53 53.
 
Uitslag
De resultaten van de huidtest en de betekenis ervan bespreekt de kinderarts met u tijdens een consult of telefonisch. Maak hiervoor een afspraak via de assistentes van de polikliniek Kindergeneeskunde.
 
Verhinderd?
Bent u verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door. 
 
Vragen?

Als er nog vragen zijn, dan kunt u die stellen aan de behandelend kinderarts of verpleegkundig specialist. U kunt uw vraag ook mailen naar allergologie@dz.nl of contact opnemen met één van de assistentes van de polikliniek Kindergeneeskunde, tel.: (0570) 53 50 80.