Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Holteronderzoek

Holteronderzoek

Wat is een holteronderzoek?
Bij een holteronderzoek wordt uw hartritme geregistreerd door het opnemen van een 24-uurs Elektro Cardio Gram (hartfilmpje). De holter-recorder, een ECG-apparaat, moet u gedurende deze 24 uur bij u dragen. Het onderzoek is pijnloos.

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek volgt u in het ziekenhuis route 79, Cardiologie. Meldt u zich op tijd bij de balie van deze afdeling. Als u bent verhinderd, neem dan tijdig contact op met de afdeling, tel. (0570) 53 50 00.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang om er een te laten maken.

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek hoeft u niet te worden opgenomen. De holter-recorder krijgt u mee in een klein tasje om uw nek. Dit is goed te dragen onder ruim zittende bovenkleding. Een deel van de holter elektroden (plakkers) zitten vrij hoog, op de sleutelbeenderen. Als u het vervelend vindt dat ze zichtbaar zijn is het verstandig om kleding te dragen die rond de hals sluit. Zolang u de holter-recorder bij u draagt, mag u niet douchen. Doe dit dus van tevoren. Vet de huid van uw bovenlichaam niet in met lotion of crème. De ECG-plakkers laten dan snel los en dan mislukt het onderzoek.

Het onderzoek
De laborant plakt 7 elektrodes (plakkers) op uw borst. Via kabeltjes staan de elektroden met de holter-recorder in verbinding. Het aanbrengen van de recorder duurt ongeveer 20 minuten. Houd de holter-recorder ook ’s nachts om, u kunt er gewoon mee slapen. Het is de bedoeling dat u uw normale dagelijkse activiteiten uitvoert.

Belangrijk
Zolang u de recorder draagt mag u niet douchen, baden of zwemmen. De holter-recorder kan niet tegen water en gaat dan kapot. Als een van de kabeltjes losraakt, breng deze dan weer aan. Vermeld dit in het holter-dagboekje dat u meekrijgt. Hierin noteert u (kort) alles wat u in die 24 uur doet en eventuele klachten. Laat de recorder dichtzitten en ga er voorzichtig mee om. Als u ‘uw klachten’ voelt, drukt u de blauwe knop bovenop de recorder eenmaal in.

Na het onderzoek
De dag na het aanbrengen moet u het holter-recorder weer terugbrengen. Van de laborant leert u het kastje zelf te verwijderen en hoort u tevens hoe laat  wij het kastje terug verwachten. Zorg ervoor dat u op tijd bent, zodat de recorder voor de volgende patiënt kan worden gebruikt. Als u de recorder op vrijdag meekrijgt, krijgt u van de laborant aangepaste instructies mee.

De uitslag
De resultaten van het onderzoek krijgt u van uw behandeld arts op de polikliniek of, als u opgenomen bent, op de verpleegafdeling.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de laborant die de apparatuur aansluit. Ook kunt u bellen op werkdagen naar de polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.

Context menu