Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Heuparthrografie

Heuparthrografie

Een arthrografie van de heup is een röntgenonderzoek van het heupgewricht. Bij dit onderzoek wordt met behulp van contrastvloeistof en röntgenstralen het gewricht zichtbaar gemaakt.
 
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routenummer 45, begane grond.

Voorbereidingen 

  • Als u bloedverdunners gebruikt, moet u deze vóór de ingreep tijdelijk stoppen. Doe dit nooit op eigen initiatief, overleg altijd met de specialist die de bloedverdunners heeft voorgeschreven of met uw behandelend specialist.
  • Als u weet dat u overgevoelig bent voor jodium en/of contrastvloeistof moet u dit melden aan de radioloog die het onderzoek uitvoert.
  • Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend specialist wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.
  • U bent niet in staat om zelf naar huis te rijden of te fietsen na het onderzoek. Regel daarom van te voren vervoer naar huis.
  • Als u andere medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals gebruikelijk. Verder is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken.

Vertel de arts voor het onderzoek of u:

  • overgevoelig bent voor jodium
  • antistollingsmiddelen gebruikt
  • een contrastallergie heeft

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de kleedkamer. In de röntgenkamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant desinfecteert uw lies en legt er een steriele doek over. Daarna spuit de radioloog het contrastmiddel in uw heupgewricht. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Tijdens het inspuiten worden er röntgenfoto’s van uw heup gemaakt, het is hierbij belangrijk dat u stil blijft liggen.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek
Als het onderzoek klaar is kunt u naar huis. Wij raden u aan na het onderzoek in verband met de toegediende verdoving niet zelf auto te rijden of te fietsen.

De uitslag
De radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.

Context menu