Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Gastro- en coloscopie met slaapmiddel

Gastro- en coloscopie

​Bij een gastroscopie bekijkt de MDL-arts via uw mond de binnenkant van de slokdarm, de maag en het 1e deel van de twaalfvingerige darm. Bij een coloscopie bekijkt de arts de dikke darm aan de binnenkant en gaat de camera via de anus naar binnen. De arts doet dit met behulp van een endoscoop. Dit is een camera aan een flexibele slang. Hiermee worden uw organen onderzocht en eventuele afwijkingen opgespoord. Ook kan er een  stukje weefsel worden weggenomen (biopsie) voor microscopisch onderzoek en kunnen eventuele poliepen worden verwijderd. 
 
Risico’s
Na het onderzoek kunnen complicaties optreden. Zo kan na een darmonderzoek, voornamelijk bij poliepverwijdering, perforatie en/of bloeding voorkomen. De kans hierop is ongeveer 2 op de 1000. Dit kan tot 5 dagen na het onderzoek optreden. De verschijnselen zijn felle buikpijn of bloedverlies.

Afspraak gastro- en coloscopie
Het onderzoek vindt plaats op de Endoscopie-afdeling. Uw afspraak is op:

datum: .....................................................................................

tijd: ............................................................................................

Voorbereiding

Gesprek MDL arts

 • Voordat een datum wordt gepland voor een coloscopie onderzoek heeft u eerst een intakegesprek met een MDL-arts en krijgt u van  de verpleegkundige uitleg en instructies over het onderzoek. Vertel de MDL-arts of u geneesmiddelen gebruikt, allergisch bent, een hart- of longziekte hebt of zwanger bent. 
 • Tenzij anders afgesproken, kunt u de bloedverdunners blijven gebruiken. Bent u onder behandeling van de Trombosedienst dan kunt u een half uur voor opname bij het laboratorium (route 40) uw INR  laten bepalen. U krijgt hiervoor een labaanvraag mee. Wanneer er met u afgesproken is dat u moet stoppen met de bloedverdunners dient u zelf contact op te nemen met de Trombosedienst.
 • IJzertabletten mag u  vanaf 5 dagen voor onderzoek niet meer gebruiken.
 • Overige  medicijnen mag u gewoon innemen. Houd wel rekening met een verminderde werking door de voorgeschreven voeding en het laxeren. Hierdoor gaan de medicijnen sneller door uw maag-darmkanaal. De werking van de anticonceptiepil is daardoor onbetrouwbaar.

Voorbereiding thuis

 • Een dag vóór het onderzoek begint u met de voorbereiding. Zie folder voedings- en laxeervoorschriften colo-en gastroscopie.
 • Heeft u een stoma van de dikke darm (colostoma)?  Gebruik dan voor het innemen van de laxeermiddelen, opvangmateriaal dat u kunt legen. Heeft u dit opvangmateriaal niet, dan kunt u deze ophalen bij de stomaverpleegkundige van het Deventer Ziekenhuis of zij besteld deze voor u.
 • Zodra u start met het drinken van het laxeermiddel stopt u met het innemen van de eventuele diabetestabletten.
 • Regel  vervoer voor de thuisreis. U mag vanwege het slaapmiddel niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Zie folder endoscopie onderzoek onder sedatie. 
 • Losse gebitselementen moeten vóór het onderzoek worden uitgedaan.
 • Wel graag uw tanden poetsen voor het onderzoek.

Meenemen

 • Patiëntenpas
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Neem een pyjama (nachthemd/T-shirt), ondergoed, ochtendjas en slippers mee.

Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

Melden
U komt op de dag en tijdstip dat met u is afgesproken naar de Endoscopieafdeling, route 53.

Voor het  onderzoek
U wordt opgehaald uit de wachtkamer. De verpleegkundige wijst u uw bed en kastje. U trekt uw nachthemd of T-shirt aan. De verpleegkundige brengt eerst een infuusnaaldje in. Uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte van het bloed worden gecontroleerd. De verpleegkundige brengt u in bed naar de onderzoekskamer.

Het onderzoek
Voor de controle van uw hartslag en ademhaling krijgt u een metertje op uw vinger. U krijgt de pijnstiller en het slaapmiddel (roesje) via het infuusnaaldje toegediend. Het onderzoek is voor u dan minder belastend. Zodra u slaperig wordt schuift de arts de endoscoop (flexibele slang) voor het maagonderzoek voorzichtig in uw mond, richting de slokdarm. Om het doorslikken van de slang makkelijker te maken, krijgt u een keelverdoving. Dit gebeurt met een spray of verdovingsgelei aan de slang.
Dat geeft een vieze smaak in uw mond. Tijdens het doorslikken van de slang voelen sommige mensen zich even benauwd. Dit gevoel is met een halve minuut  verdwenen. Om te voorkomen dat u op de slang bijt, krijgt u een bijtring in uw mond. Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in uw maag geblazen waardoor u een opgeblazen gevoel krijgt. De arts krijgt daardoor een beter zicht. Probeer tijdens het onderzoek langzaam te ademen.

Voor het dikke darmonderzoek schuift de arts de endoscoop voorzichtig via de anus in uw dikke darm. Voor een beter zicht blaast de arts via de endoscoop een beetje lucht in de darm. Dit kan darmkrampen veroorzaken. Misschien merkt u ook dat u winden moet laten. Dit is normaal en verlicht de krampen. De arts inspecteert de dikke darm en haalt vervolgens voorzichtig de endoscoop terug. Daarna is het onderzoek klaar.

Duur
Het gehele onderzoek duurt ongeveer 40 tot 60 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u terug naar de uitslaapkamer van de Endoscopieafdeling. U kunt uitslapen en bijkomen van het onderzoek. Dit duurt ongeveer 1 uur. Zodra u wakker bent, krijgt u iets te eten en drinken (neem uw diabetesmedicijnen mee om die te gebruiken). Voor uw eigen rust en privacy van andere patiënten mag u geen bezoek ontvangen. De verpleegkundige belt vervolgens uw contactpersoon. U kunt worden opgehaald van de uitslaapkamer op de endoscopieafdeling (route 53). Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot ±23.00 uur. Na het onderzoek kunt u de bloedverdunners weer gebruiken tenzij de behandelende arts anders aangeeft.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een hevige buikpijn krijgt, neem dan direct contact op met Endoscopieafdeling, tel. (0570) 53 51 47. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

De uitslag
De arts die u heeft verwezen voor dit onderzoek ontvangt de uitslagen en bespreekt ze met u. Als er bij u weefsel is weggenomen voor microscopisch onderzoek duurt het 5-10 dagen voordat uw arts de uitslag hebt.

Verhinderd / vragen?
Bent u verhinderd? Laat dit tijdig weten aan de endoscopieafdeling. Iemand anders kan dan in uw plaats worden geholpen. Hebt u vragen? Stel ze gerust aan de MDL-arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de Endoscopie-afdeling, tel.: (0570) 53 51 47. Ook kunt u via de mail contact opnemen: MDLscopievoorbereiding@dz.nl. De voorlichtingsverpleegkundige is iedere dag tijdens kantooruren bereikbaar. ​

Context menu