Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Flebografie van de arm

Flebografie van de arm

Een flebografie is het afbeelden van de aderen die het bloed van de arm richting het hart voeren. Om de aderen zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van een contrastvloeistof. Dit onderzoek wordt meestal gedaan ter voorbereiding op het aanleggen van een shunt in één van beide armen. Soms zijn er ook andere redenen om dit onderzoek uit te voeren.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. 

Medicijnen
Alle medicijnen kunnen op de gebruikelijke manier ingenomen worden. Indien u diabetespatiënt bent mag u op de voor u gebruikelijke manier ontbijten en gewoon insuline spuiten. Bent u overgevoelig voor bepaalde stoffen of geneesmiddelen, heeft u astma of chronische bronchitis, hartziekte of suikerziekte, of gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan is het belangrijk dat u dit voor het onderzoek aan de arts of laborant vertelt.
 
Het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd op een onderzoektafel. Uw arm zal eerst worden ontsmet. U krijgt daarna een prik in de pols of arm met een naald waaraan een slangetje wordt bevestigd. Hier spuit de arts de contrastvloeistof doorheen, dit kan een warm gevoel door het lichaam veroorzaken, dat ook vrij snel weer weg is. Er worden meerdere series foto’s gemaakt (van de pols tot aan de schouder). Soms wordt er een stuwband om uw bovenarm gedaan tijdens het maken van de foto’s of er wordt gevraagd om uw adem even in te houden. Dit wordt allemaal duidelijk aan u uitgelegd tijdens het onderzoek. Wanneer het onderzoek klaar is, verwijdert de arts of de laborant het slangetje en wordt het gaatje even dichtgedrukt.
 
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u direct naar huis. Er is geen speciale nazorg nodig.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
 
Bijwerkingen
De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma/bronchitis of suikerziekte (diabetes) bijwerkingen veroorzaken. U kunt hiervan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Vertel altijd aan uw arts of verpleegkundige wanneer u overgevoelig bent (of denkt te zijn) voor contrastvloeistof

De uitslag
Een radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.

Context menu