Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Fietsproef

Fietsproef

Met een fietsproef kijken we hoe uw hart en bloeddruk reageren op inspanning. Hiervoor fietst u op een hometrainer en wordt u aangesloten op een ECG-apparaat en bloeddrukmeter.

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek volgt u in het ziekenhuis route 79, Cardiologie. Meld u zich op tijd bij de balie van deze afdeling.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas en het formulier, dat u van uw huisarts hebt gekregen, mee. Hebt u nog geen patiëntenpas, laat er dan eerst een maken bij de receptie hoofdingang. Neem ook uw medicijnlijst en/of medicijndoosjes mee.

Voorbereiding thuis
  • Zorg dat u wat hebt gegeten, bij voorkeur een lichte maaltijd. Warm eten voor de test wordt afgeraden.
  • Als een u een beta-blocker gebruikt, neem deze dan op de dag van het onderzoek niet in. Alle andere medicijnen kunt u gewoon innemen.
  • Als u digoxine gebruikt, heeft de inspanningstest geen zin. Overleg dit met uw (huis)arts.
  • Gebruikt u regelmatig een inhalator, inhaleer dan 1 uur voor het onderzoek. U presteert daardoor beter tijdens het onderzoek.
  • U kunt tijdens het onderzoek het beste een gemakkelijk zittende (sport)broek en goed zittende schoenen dragen. Er wordt met ontbloot bovenlichaam gefietst, dames kunnen een BH dragen zonder beugel of een klein hemdje.
Het onderzoek
Als het onderzoek door de huisarts is aangevraagd, wordt u eerst medisch onderzocht: er wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt en u wordt door een van de artsen onderzocht. Vóór u gaat fietsen, meten we uw gewicht en lengte. Als u zwaarder bent dan 160 kilo, meld dit dan aan de aanvragend arts. 

Voor het onderzoek neemt u plaats op de fiets. De laborant bevestigt een bloeddrukband om de arm voor metingen tijdens de inspanning. Om een hartfilmpje te kunnen maken, bevestigt de laborant elektrodes op uw borst en rug. Vervolgens mag u gaan fietsen. Elke minuut wordt de weerstand van de fiets verhoogd. Uw bloeddruk en hartslag worden gedurende de inspanning gecontroleerd. Een zo volledig mogelijke inspanning is nodig om een goed beeld te krijgen van uw lichamelijke conditie. Stop niet zonder overleg met de laborant.
 
Na de inspanning wordt de weerstand van de fiets verlaagd en moet u nog een paar minuten uitfietsen. Ook hierbij worden uw hartslag en bloeddruk geregistreerd. Na afloop van het onderzoek kunt u zich douchen of opfrissen. Handdoeken en washandjes zijn aanwezig. 
 
Let op:
Geef aan wanneer u tijdens het fietsen klachten krijgt of zich niet lekker voelt.

Duur
Het onderzoek duurt een uur voor patiënten die door de huisarts zijn doorgestuurd. Voor andere patiënten 30 minuten.

De uitslag
De uitslag krijgt u van uw cardioloog of, als u bent opgenomen, van de behandelend arts op de verpleegafdeling. Als het onderzoek is aangevraagd door uw huisarts, wordt de uitslag digitaal verzonden naar uw huisarts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd, bijvoorbeeld door ziekte, bel dan tijdig naar de afdeling Cardiologie.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel ze dan gerust aan de laborant. Ook kunt u bellen met de afdeling Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.