Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Fietsechocardiografie

Fietsechocardiografie

Bij een fietsechocardiografie wordt gekeken hoe de functie van uw hartspier en kleppen reageren op inspanning. U gaat daarvoor op een ligfiets fietsen, die naar de linkerzijde wordt gekanteld. Tijdens de inspanning zal de hartfunctielaborant uw hart in beeld brengen en verschillende metingen doen. De cardioloog krijgt dan een beeld van de bloedstroming binnen het hart. 

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek volgt u in het ziekenhuis route 79, Cardiologie. Meldt u zich op tijd bij de balie van deze afdeling.

Voorbereiding thuis
  • Zorg dat u wat hebt gegeten, bij voorkeur een lichte maaltijd. Warm eten voor de test wordt afgeraden.
  • Alle medicijnen kunt u gewoon innemen, tenzij door de arts anders vermeldt.
  • Gebruikt u regelmatig een inhalator, inhaleer dan een uur voor het onderzoek. U presteert daardoor beter tijdens het onderzoek.
  • U kunt tijdens het onderzoek het beste gemakkelijk zittende (sport)kleding en goed zittende schoenen aan doen.
Het onderzoek
U ontbloot uw bovenlichaam. Hierna neemt u plaats op de ligfiets. De laborant bevestigt ECG- elektroden. De ligfiets wordt op de juiste hoogte voor u gezet. Daarna zal de ligfiets naar achteren en op de linkerzijde gekanteld worden. Vervolgens kunt u gaan fietsen. Elke minuut wordt de weerstand van de fiets verhoogd. Stop niet zonder overleg met de laborant. Tijdens de inspanning zal de hartfunctielaborant uw hart in beeld brengen en verschillende metingen doen. Soms zal er een cardioloog bij het onderzoek aanwezig zijn om zonodig direct te overleggen, welke metingen er misschien nog meer gedaan moeten worden. Zodra het onderzoek klaar is zal de weerstand van de ligfiets gaan en mag u nog rustig uitfietsen totdat het hartritme weer op het beginniveau is. Na afloop van het onderzoek kunt u zich douchen of opfrissen. Handdoeken en washandjes zijn aanwezig.

Let op:
Geef aan wanneer u tijdens het fietsen klachten krijgt of zich niet lekker voelt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

De uitslag
De uitslag krijgt u van uw cardioloog of, als u bent opgenomen, van de behandelend arts op de verpleegafdeling.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd, bijvoorbeeld door ziekte, bel dan tijdig naar Poli Cardiologie, zodat er een nieuwe afspraak gepland kan worden.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de laborant die de apparatuur aansluit en het onderzoek bij u uitvoert. Ook kunt u bellen op werkdagen naar de polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.