Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > ENG-onderzoek

ENG

Een Electro Nystagmo Gram (ENG) is een onderzoek om te kijken of uw klachten worden veroorzaakt door een stoornis
van het evenwichtstelsel. Het onderzoek wordt afgenomen met een bril waar een camera in zit. Deze registreert uw oogbewegingen. Als registratie met deze bril niet lukt, plakt de laborant elektroden (kleine klevende dopjes) op de huid rond uw ogen. Deze kunnen uw oogmetingen ook registreren. Afhankelijk van de vraag van uw behandelend arts kan het onderzoek uit diverse deelonderzoeken bestaan:
Een patiënt ondergaat een ENG.
 • Het volgreactie onderzoek
  Hierbij krijgt u een lichtbalk boven uw hoofd geplaatst. Tijdens het onderzoek ziet u daarin lampjes die u met uw ogen moet volgen. De reactie daarop wordt geregistreerd.
   
 • Het positieonderzoek
  Bij het positieonderzoek wordt u op de onderzoeksbank in verschillende houdingen gelegd, bijvoorbeeld van linker- naar rechterzijligging en van zittende naar liggende houding en weer terug.
   
 • Het calorisch onderzoek
  Bij dit onderzoek worden de evenwichtsorganen afzonderlijk gemeten door middel van oorspoeling met warm of koud water. Dit duurt 30 seconden. U krijgt het gevoel alsof u ronddraait; dit gevoel verdwijnt na enkele minuten weer vanzelf.

Voorbereiding thuis

 • Stop 2 dagen voor het onderzoek met de medicijnen tegen duizeligheid. De arts heeft dit met u besproken. Drink de dag voor het onderzoek geen alcohol. Draag beslist geen oogmake-up tijdens het onderzoek.
 • In verband met eventuele duizeligheid is het prettig als er iemand met u meegaat om u te brengen en halen. De meeste mensen voelen zich na het onderzoek weer prima, maar soms kan een onaangenaam gevoel of duizeligheid nog even aanhouden.

Meenemen
Neem uw patientenpas.

Melden
Datum: ____________________
Tijd: ______________________

Routenummer 81, balie Neurologie/KNF.

Onderzoek
Voor het onderzoek begint, krijgt u een grote bril op. In deze bril zit een camera die de oogbewegingen registreert. Soms is registratie met deze bril niet mogelijk. Dan plakt de laborant een paar elektroden rondom uw ogen. Om een optimaal contact te maken tussen de elektroden en uw hoofdhuid wordt uw huid soms een beetje gescrubd. Als de elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen. Tijdens de registratie zit u op een stoel of ligt u op een onderzoekstafel. De kamer wordt half verduisterd. U krijgt verschillende opdrachten, zoals met uw ogen lampjes volgen en met uw hoofd draaibewegingen maken. Als laatste spoelen we 4 keer gedurende een halve minuut afwisselend koud en warm water - soms lucht - door uw oor. De meeste patiënten worden hiervan duizelig; dit gevoel verdwijnt binnen enkele minuten.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Verhinderd?

Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.30 uur, tel.: (0570) 53 50 56.

Vragen?
Hebt u vragen? Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.