Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Endoscopie-onderzoek onder sedatie

Endoscopie-onderzoek onder sedatie

Wat is een endoscopie onderzoek onder sedatie?
Het doel van sedatie is dat u wat slaperig wordt, zodat het onderzoek voor u minder belastend is. Sedatie wordt ook wel “roesje of slaapmiddel” genoemd. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op. Hoe slaperig u bent is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Bij bepaalde onderzoeken wordt niet alleen een slaapmiddel, maar ook een pijnstiller gegeven.
 
Voordelen
Er wordt gestreefd naar een vorm van zogenaamde ‘bewuste sedatie’. Daarbij bent u wat slaperig, maar kunnen de artsen en verpleegkundigen tijdens het onderzoek nog wel met u communiceren. Door de sedatie ondergaat u het onderzoek meer ontspannen. Een ander voordeel is dat u, in tegenstelling tot algehele verdoving (narcose), niet hoeft te worden beademd. Uw reflexen blijven intact, waardoor het risico op complicaties, bijvoorbeeld door verslikken, kleiner is dan bij narcose. Verder bent u na het onderzoek vaak vergeten wat er gebeurd is. 
 
Nadelen
Hoewel het slaapmiddel voordelen heeft, zijn er ook nadelen aan verbonden. Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Wanneer het voorkomt dat uw zuurstofopname te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn. Regelmatig gebruik van slaapmiddelen of alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen. Verder reageren sommige mensen wat ontremd door de toediening van het medicijn.
 
Bijzondere omstandigheden
In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart-en /of longfunctie, kan de maag-, darm- en leverarts die het onderzoek uitvoert, besluiten af te zien van toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties.
 
Voorbereiding
Voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Volg hiervoor de instructies zoals vermeld in de folder van het  betreffende onderzoek.

Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Regelt u daarom voor het onderzoek dat iemand u begeleidt bij het naar huis gaan.
 
Toediening slaapmiddel
Vóór de start van het onderzoek brengt de arts of verpleegkundige een infuusnaaldje in een bloedvat van uw arm of hand. Vervolgens wordt door middel van een knijper op uw vinger gecontroleerd of uw hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed goed zijn. Daarna wordt het slaapmiddel toegediend. Omdat het medicijn snel werkt, kan vrijwel direct daarop het onderzoek plaatsvinden. Soms duurt het onderzoek wat langer en wordt u al weer wat wakkerder, voordat het onderzoek klaar is. Dit is niet erg. Het gaat erom dat het onderzoek voor u te verdragen is. Zonodig kan de arts besluiten wat extra sedatie te geven.
 
Na het onderzoek
Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, halen de verpleegkundigen van uw verpleegafdeling u weer op. Op de afdeling hoort u van uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
 
In geval van een dagopname, verblijft u een korte periode op de uitslaapkamer van de Endoscopie-afdeling. Hier kunt u uitslapen van de sedatie totdat het slaapmiddel volledig uitgewerkt is en u zich weer goed voelt. Ook zullen de verpleegkundigen enkele controles uitvoeren.
 
Afhankelijk van het onderzoek en van de afspraken die de maag-, darm- en leverarts heeft gemaakt, kunt u weer normaal eten en drinken. U krijgt dan een broodmaaltijd aangeboden. De verpleegkundige belt in de tussentijd met uw contactpersoon om de tijd af te spreken waarop u weer opgehaald kunt worden.
 
Naar huis
Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Voordat u naar huis gaat, zal een verpleegkundige het infuusnaaldje verwijderen.
 
Let op
Door de slaapmedicatie (sedatie) kunt u minder snel reageren. Daarom wordt u de eerste 24 uur na het onderzoek afgeraden om:

  • actief deel te nemen aan het verkeer;
  • gevaarlijke machines te bedienen;
  • belangrijke beslissingen te nemen;
  • alcoholische dranken te gebruiken.

Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot 23.00 uur.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige. U kunt ook bellen met de Endoscopie-afdeling, telefoon (0570) 53 51 47. Ook kunt u via de mail contact opnemen: MDLscopievoorbereiding@dz.nl De voorlichtingsverpleegkundige is iedere dag tijdens kantooruren bereikbaar.

Context menu