Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Endo-echoscopie via de mond

Endo-echoscopie via de mond

Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang (endoscoop) via mond in het lichaam. Bij een endo-echoscopie zit aan het uiteinde van de endoscoop een echoapparaatje dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt. Die weerkaatsen in het lichaam, worden opgevangen en omgezet in beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen, kunnen we informatie te krijgen over diepere lagen van de darmwand en de organen om de darm heen.

Afspraak maken
De afspraak maakt u bij de Endoscopie-afdeling. Daar krijgt u ook instructies. Wilt u uw patiëntenpas meebrengen? Bent u op een verpleegafdeling opgenomen, dan zorgt de verpleegkundige voor een afspraak en de instructies.

Uw afspraak is op:

datum: .....................................................................................

tijd: ............................................................................................

locatie/melden: route 53
 
Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag daarom vanaf 24.00 uur ’s nachts voor het onderzoek niets meer eten en drinken. Wel tanden poetsen alstublieft.
  • Als het onderzoek 's middags plaatsvindt (na 13:00 uur) mag u ’s ochtends om 08:00 uur een licht ontbijt nemen (1 beschuit en 1 kop thee).
  • Hebt u een kunstgebit, dan moet u dat tijdens het onderzoek uitdoen.
  • Vertel de arts of u geneesmiddelen gebruikt, allergisch bent, een longziekte hebt of zwanger bent.
  • U kunt medicijnen gewoon blijven innemen, tenzij anders is afgesproken. Voor diabetesmedicijnen (tablet of insuline) geldt dat u deze op de dag van het onderzoek ’s ochtends niet mag gebruiken. Neem ze mee naar het ziekenhuis zodat u ze direct na het onderzoek kunt gebruiken.
  • Regel vooraf de thuisreis. U mag vanwege het slaapmiddel niet zelf rijden.

Het onderzoek
Op de afdeling staat een bed voor u klaar. U trekt uw pyjama of operatiehemd aan en de verpleegkundige brengt u in bed naar de Endoscopie-afdeling. Omdat een endo-echoscopie van de slokdarm, maag of alvleesklier onplezierig, en soms pijnlijk kan zijn, krijgt u vooraf een pijnstiller en/of kalmeringsmiddel toegediend via een infuusnaaldje in de arm. Met een knijper op uw vinger of oor controleert de arts tijdens het onderzoek de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens een endo-echoscopie via de mond ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. De endoscoop wordt via uw keel de slokdarm ingebracht. Een ring tussen uw kaken beschermt de slang. De endoscoop gaat door deze ring uw keel in. U hebt nog genoeg ruimte in uw keel om te ademen. Doordat u de flexibele slang als het ware inslikt, komt hij gemakkelijk in de slokdarm. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder. Via de endoscoop water in de slokdarm brengen, geeft een beter resultaat. Water geleidt geluidsgolven namelijk goed.

Na het onderzoek
Als het onderzoek klaar is, brengt de verpleegkundige u terug naar de afdeling, waar u ongeveer 2 uur kunt uitslapen en bijkomen. Zodra u wakker bent, krijgt u iets te eten en drinken. De verpleegkundige belt volgens afspraak degene die u komt ophalen. Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot 24.00 uur.

Complicaties
Hoewel een endo-echoscopie een veilig onderzoek is, zijn er enkele risico’s. Als u een kalmeringsmiddel gebruikt, neemt de kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie toe. Dit risico ondervangt de arts door via het knijpertje op de vinger of het oor voortdurend controle uit te oefenen. Als er nog voedsel in de maag aanwezig is, kunt u zich tijdens de endo-echoscopie verslikken, bijvoorbeeld doordat u het voedsel opboert. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kunt u een longontsteking krijgen. Dit komt vaker voor als u keelverdoving of een kalmeringsmiddel toegediend krijgt. Soms kan er een scheurtje in de slokdarm optreden, als de keel moeizaam te passeren is of als er vernauwingen in de slokdarm of maag zijn. Dan moet u in ieder geval opgenomen worden. Soms is ook een operatie noodzakelijk.

Duur van het onderzoek
Een inspectie van de slokdarm duurt ongeveer 30 minuten, een scopie van de maag ongeveer 45 minuten en een echo-endoscopie van de alvleesklier ongeveer 1 uur.

De uitslag
U krijgt een brief mee voor de arts die u heeft verwezen. Deze arts bespreekt de uitslag met u.

Verhindering/ vragen?
Bent u onverwacht verhinderd? Laat dit tijdig weten aan de Endoscopie-afdeling. Iemand anders kan dan in uw plaats worden geholpen. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige. U kunt ook bellen met de Endoscopie-afdeling, telefoon (0570) 53 51 47. Ook kunt u via de mail contact opnemen: MDLscopievoorbereiding@dz.nl. De voorlichtingsverpleegkundige is iedere dag tijdens kantooruren bereikbaar.

Context menu