Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Endo-echoscopie via de anus

Endo-echoscopie via de anus

Bij dit onderzoek brengt de arts een bestuurbare slang (endoscoop) via de anus in het lichaam. De arts kan dan de anus, endeldarm en/of dikke darm onderzoeken. Op het uiteinde van de endoscoop is een echoapparaatje geplaatst. Dat zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam. Dat wordt opgevangen en omgezet in beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen, is het mogelijk informatie te krijgen over diepere lagen van de darmwand en de organen om de darm heen.

Afspraak maken
U gaat naar de Endoscopie-afdeling om een afspraak te maken voor het onderzoek. Daar krijgt u ook instructies. Wilt u uw patiëntenpas meenemen? Als u op een verpleegafdeling bent opgenomen, zorgt de verpleegkundige voor een afspraak en de instructies.

Uw afspraak is op:

datum: .....................................................................................

tijd: ............................................................................................

locatie/melden: route 53

Voorbereiding

  • Vertel de arts die het onderzoek uitvoert of u geneesmiddelen gebruikt, allergisch bent, een longziekte hebt, zwanger bent of een nierfunctie hebt met een MDRD klaring < 30ml./min.
  • Neem extra ondergoed mee.
  • Een dag voor het onderzoek begint u met de voorbereiding. Zie hiervoor de folder 'Voorbereiding met Bisacodyl en Eziclen'. 

Het onderzoek
Wij vragen u uw onderlichaam te ontkleden en op uw linkerzij te gaan liggen op de onderzoektafel. De arts schuift de endoscoop via de anus een stukje in de darm, zodat hij het gebied rond de anus en de endeldarm kan bekijken. Vervolgens brengt hij water in de endeldarm. Dit doet de arts omdat water geluidsgolven beter geleidt.

Duur
Het onderzoek duurt ± 30 minuten.

Na het onderzoek
Als het onderzoek klaar is, kunt u naar het toilet. Na het onderzoek kunt u naar huis en uw dagelijkse werkzaamheden oppakken.

De uitslag
U krijgt een brief mee voor de arts die u heeft verwezen voor dit onderzoek. Deze arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Laat dit dan tijdig weten aan de Endoscopie-afdeling. Iemand anders kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige. U kunt ook bellen met de Endoscopie-afdeling, telefoon (0570) 53 51 47.

Context menu