Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > EMG

EMG

Met een EMG-onderzoek (Elektro Myo Grafie) wordt de werking van de zenuwen en spieren gemeten en geregistreerd. Bij de zenuwen wordt bekeken hoelang een signaal erover doet om van punt A naar punt B te komen. Bij de spieren wordt de elektrische werking van de spier gemeten met een zeer dunne naald.​
 
De hand van een laborant voert het onderzoek uit bij de pols van een patiënt.

Voorbereiding

  • Belangrijk: Heeft u een ICD (een implanteerbare cardioverter defibrilator)?
    Geef dit voor het onderzoek door aan de KNF afdeling. Zo nodig wordt het EMG onderzoek aangepast.
  • Wilt u uw huid voor het onderzoek schoonmaken en niet invetten met een lotion, olie of crème? Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden. Ook koude spieren beïnvloeden de meting. Bij koud weer vragen wij u daarom om, als dat mogelijk is, uw handen en voeten warm te houden.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
 
Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant brengt voor de zenuwmeting op verschillende plaatsen elektroden aan. Elektroden zijn kleine metalen plaatjes die op de huid boven een spier of zenuw worden geplakt. Vervolgens krijgt u via een apparaatje kleine onschadelijke stroomschokjes toegediend. Deze stroomschokjes zijn volstrekt ongevaarlijk, maar kunnen soms vreemd aanvoelen. De elektrode vangt de elektrische schokjes op en met behulp van de computer komen deze signalen als een grafiek op het beeldscherm. Hierna volgt, als dat nodig is, de spiermeting waarbij de neuroloog of laborant een zeer dunne naald in de spier steekt. Dit doet soms pijn. De spiernaald vangt de signalen op en de computer zet deze signalen om in grafieken en geluiden. Tijdens de registratie moet u uw spieren aanspannen en ontspannen.
 
Duur

We kunnen niet precies aangeven hoe lang het onderzoek duurt. Dit is voor elke patiënt verschillend. Reken op ongeveer een half uur. Bij de spiermeting is ook een neuroloog aanwezig. Als de neuroloog wordt weggeroepen, moet u langer wachten.
 
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhinderd?

Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.
   
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.