Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > EEG-onderzoek na slaapdeprivatie

EEG-onderzoek na slaapdeprivatie

Met een Elektro Encephalo Gram (EEG) onderzoek kan worden bepaald of er afwijkingen zijn in de elektrische werking van de hersenen. Sommige ziektebeelden zijn beter te onderzoeken als u vermoeid bent of (licht) slaapt. Om de werking van de hersenen te kunnen meten, wordt er gebruik gemaakt van elektroden. Dat zijn metalen plaatjes die elektrische stroompjes, gemaakt door de hersenen, opvangen en doorgeven. Aan de elektroden zitten draden die in verbinding staan met een apparaat dat deze gegevens registreert.
 
Voorbereiding 
Als u een EEG na slaapdeprivatie krijgt, is het de bedoeling dat u de nacht vóór het onderzoek wakker blijft. Dit kan thuis of tijdens een opname voor één nacht in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u echt de hele nacht wakker blijft, zodat u tijdens het onderzoek makkelijker in slaap valt! Voor het onderzoek moet uw haar droog en schoon zijn. Wilt u daarom de dag voor het onderzoek uw haar wassen en geen haarlak, -gel of -crème gebruiken? U kunt gewoon eten, drinken en uw medicijnen gebruiken, tenzij de arts anders heeft aangegeven. Drink bij voorkeur liever niet teveel koffie, thee of cola en liever na 23 uur helemaal niet meer. Drink geen alcohol de dag voor het onderzoek. Uit veiligheid is het verstandig dat u na het onderzoek (na slaaponthouding) niet gaat autorijden.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
 
Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. U krijgt een muts op, waarin de elektroden zitten. De elektroden staan zo in contact met uw hoofdhuid. Om een optimaal contact te maken tussen de elektroden en uw hoofdhuid brengt de laborant onder de elektroden een geleidingspasta aan en krast op die plek met een stompe naald op uw hoofdhuid. Dit laatste kan even pijn doen. Als alle elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen. Het onderzoek begint met een registratie net als bij het standaard EEG-onderzoek. U krijgt dan verschillende opdrachten, zoals het openen en sluiten van de ogen en drie minuten diep zuchten. Daarna wordt de kamer donker gemaakt en is het de bedoeling dat u zich zo goed mogelijk ontspant en dat u gaat slapen. Aan het eind van de registratie wordt u wakker gemaakt en krijgt u nog even een knipperende lamp voor uw gezicht.
 

Duur
Het onderzoek duurt afhankelijk van het slapen ongeveer 90 tot 120 minuten.
 
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhindering
Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.