Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > EEG-onderzoek bij kinderen

EEG-onderzoek bij kinderen

Met een Elektro Encephalo Gram (EEG) onderzoek kan worden bepaald of er afwijkingen zijn in de elektrische werking van de hersenen van uw kind. Om de werking van de hersenen te kunnen meten, wordt er gebruik gemaakt van elektroden. Dat zijn zijn metalen plaatjes die elektrische stroompjes, gemaakt door de hersenen, opvangen en doorgeven. Aan de elektroden zitten draden die in verbinding staan met een apparaat dat de gegevens registreert. In specifieke gevallen kan het nodig zijn om te registreren tijdens de slaap, omdat sommige ziektebeelden beter te onderzoeken zijn tijdens de slaap. In dat geval wordt het onderzoek een 'EEG na slaapdeprivatie' genoemd.

 
Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
 
Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind droog en schoon zijn. Wilt u daarom de dag voor het onderzoek de haren van uw kind wassen en geen gel of crème gebruiken? Deze middelen kunnen de meting negatief beïnvloeden.
  • Om uw kind wat af te leiden of gerust te stellen tijdens het onderzoek, is het prettig als u wat speelgoed zoals knuffels of boekjes meeneemt.
  • Als het onderzoek plaatsvindt rond het tijdstip dat uw kind gewoonlijk voeding krijgt, kunt u wat eten of drinken meenemen.
  • Bij een EEG na slaapdeprivatie worden voorafgaand aan het onderzoek afspraken gemaakt over overslaan of eventueel verkorten van de normale slaaptijd. Het onderzoek kan dan het beste plaatsvinden op een tijdstip dat uw kind normaal gesproken slaapt; dat maakt het makkelijker om tijdens het onderzoek in slaap te vallen.
  • Als uw kind gewend is voeding te krijgen voor het slapen, dan is het belangrijk deze voeding mee te nemen. De situatie moet zoveel mogelijk lijken op de normale gang van zaken.
  • Op www.dz.nl staat overigens een fotopresentatie van dit onderzoek.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed of eventueel op uw schoot. Uw kind krijgt een muts op, waarin de elektroden zitten. De elektroden staan zo in contact met de hoofdhuid. Om een optimaal contact te maken tussen de elektroden en de hoofdhuid brengt de laborant onder de elektroden een geleidingspasta aan en krast op die plek met een stompe naald op de hoofdhuid. Dit laatste kan wat pijn doen. Bij kleine kinderen met een zachte huid wordt rond het gezicht soms schuurcrème gebruikt. Als alle elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen.

Tijdens de registratie laten we uw kind spelenderwijs opdrachten uitvoeren, zoals het openen en sluiten van de ogen, diep zuchten of tegen een molentje blazen. Tegen het eind van het onderzoek krijgt uw kind een lamp voor de ogen die met tussenpozen knippert. Voor een goede registratie is van belang dat uw kind zo rustig en ontspannen mogelijk is of eventueel een gedeelte van de opname slaapt. Dat is niet makkelijk, maar toch lukt het over het algemeen om spelenderwijs een goede opname te maken. In geval van een EEG na slaapdeprivatie is het de bedoeling dat uw kind een groot gedeelte van de opnameduur slaapt.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten bij een standaard EEG en ongeveer 90 minuten bij een EEG na slaapdeprivatie. Heeft uw kind moeite met in slaap vallen, dan kan het onderzoek uitlopen.
 
De uitslag 
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhinderd?
u onverwachts verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.

Vragen?
Hebt u vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
 
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.