Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echoscopie tijdens zwangerschap

Echoscopie tijdens zwangerschap

Echoscopie is een techniek waarbij met geluidsgolven organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. Door de extreem hoge frequentie hoort u het geluid niet. De inwendige organen weerkaatsen het geluid wel. Dat signaal (echo) wordt ontvangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding.

Waarom dit onderzoek?
Een echoscopie wordt gebruikt voor de bepaling van de juiste zwangerschapsduur, controle van groei en ontwikkeling van het kind, tijdige herkenning van meerlingzwangerschappen en het opsporen van sommige aangeboren afwijkingen.

Wie verricht onderzoek?
In het ziekenhuis wordt het onderzoek verricht door een gynaecoloog, een arts in opleiding tot specialist (aios) of een klinisch verloskundige/echoscopist. Zij zijn geschoold in het verrichten van uit- en inwendig echoscopisch onderzoek en de beoordeling van de afbeeldingen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Wel vragen we u uw buik niet in te smeren met creme of bodylotion. Neem uw patiëntenpas en verwijsbrief (echoaanvraag) mee.

Het onderzoek
Bij een uitwendige echo ligt u op een onderzoeksbank. U kunt uw kleren aanhouden, maar maak de onderbuik bloot. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven brengt men gel op uw buik aan. Soms wordt er met de transducer wat druk op uw buik uitgeoefend. Dat kan onaangenaam zijn bij een volle blaas.

Bij een inwendige echo ligt u op de gynaecologische stoel. Om de transducer wordt een plastic huls gedaan. De transducer wordt daarna een stukje in de vagina gebracht, dit is meestal niet pijnlijk. Voor dit onderzoek mag de blaas niet al te vol zijn. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo of zijn er angstig voor na eerdere vervelende ervaringen. Het is belangrijk dit vooraf te bespreken met degene die het onderzoek doet, zodat u samen naar een oplossing kunt zoeken.

Inwendige of een uitwendige echo?
In het begin van de zwangerschap geeft men vaak de voorkeur aan een echo via de vagina. Omdat het uiteinde van de transducer dichter bij de baarmoeder komt dan bij een uitwendige echo, ontstaat een beter beeld. Een jonge zwangerschap is dan duidelijker zichtbaar. Na de eerste 3 maanden van de zwangerschap maakt men de echo uitwendig via de buikwand.
 
Is het onderzoek pijnlijk?
Nee, wel kan echoscopisch onderzoek met wat ongemakken gepaard gaan.

Hoe veilig is echoscopie? 
In talloze studies is nooit een wetenschappelijke basis gevonden voor enig nadelig effect. Ook vermeende effecten zoals een minimale groeivertraging of meer linkshandigheid bleken later nooit bewezen.

Kan echoscopie een miskraam veroorzaken?
Nee. Ook het gebruik van de transducer bij patiënten die al vaginaal bloedverlies hebben, is in dat opzicht veilig gebleken.

Duur
Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten.

Verhindering/vragen
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, of hebt u nog vragen? Bel dan met de polikliniek Gynaecologie. Op werkdagen van 08.00-12.00 uur of van 14.00-16.00 uur, tel (0570) 53 50 50.