Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas waar de blaas overgaat in de plasbuis. De prostaat kan worden onderzocht met echografie. Dit is een onderzoek met geluidsgolven waarvan de frequentie zo hoog is dat u het geluid niet kunt horen. Met de  echografie worden de prostaat en de omgeving ervan afgebeeld. Het onderzoek helpt bij het stellen van de juiste diagnose. Het is een inwendig onderzoek, dat via de anus wordt uitgevoerd..

Voorbereiding
Voor het onderzoek is het soms nodig tijdelijk te stoppen met bloedverdunnende medicijnen, met name wanneer er biopten zijn afgesproken. De uroloog zal met u bespreken wanneer u moet stoppen met de bloedverdunnende middelen.
Daarnaast is het nodig om, indien er biopten worden genomen, antibiotica in te nemen. Dit is om een infectie van de prostaat te voorkomen. U krijgt een recept voor 2 tabletten. Het 1e tablet neemt u de avond vóór het onderzoek. Het 2e tablet neemt u de ochtend van het onderzoek, na het ontbijt.

Melden
U meldt zich volgens afspraak op de dag en het tijdstip. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie, route 3. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang met uw verzekeringspas en identiteitsbewijs.

Voor het onderzoek
Echografie is niet pijnlijk. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlichaam ontkleedt, inclusief onderbroek. De kleding van het bovenlichaam mag u aanhouden.

Het onderzoek
U neemt plaats op de onderzoekstafel, waarbij u op uw linkerzij ligt.. De arts brengt de echosonde (kunststof buisje) enkele centimeters via uw anus in de endeldarm. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken.

prostaat onderzoek.jpg
Biopsie
Bij een biopsie worden er stukjes weefsel uit de prostaat gehaald met een holle naald. De arts brengt de naald via de echosonde, voorbij de anus, in de prostaat. Allereerst krijgt u 2 verdovingsprikjes. Vervolgens worden de biopten genomen. Het aantal biopten is afhankelijk van de grootte van de prostaat en of er afwijkingen zichtbaar zijn bij het echo-onderzoek of op een eventueel tevoren verrichtte MRI van de prostaat. De weefselstukjes worden opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.

Na het onderzoek
Na afloop kunt u zich weer aankleden en vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer na het onderzoek is geen probleem, fietsen wordt afgeraden.

Na het nemen van biopten uit de prostaat, kan er wat bloed in uw urine of ontlasting zitten in de dagen na het onderzoek. Ook kan er bloed in het sperma zitten. Dit kan ongeveer 6 weken duren. Het advies is om dan extra te drinken. Wanneer helder rood bloedverlies in de urine langer dan 3 dagen bij elke plas blijft of wanneer u koorts boven 38,5 °C ontwikkelt, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Uitslag
De uitslag van de echografie krijgt u direct te horen. Als er ook een biopsie is verricht, duurt het ongeveer 1 week voordat het microscopisch onderzoek van het weefsel bekend is. U krijgt dan voor de uitslag een nieuwe afspraak van de secretaresse mee.

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 – 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie. Bent u door ziekte of om andere redenen verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan en andere patiënt geholpen worden, tel.: (0570) 53 51 50.