Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echografie onderbuik

Echografie onderbuik

Wat is echografie?
Bij een echografie worden geluidsgolven, die wij niet kunnen horen, het lichaam ingestuurd. Door de weerkaatsing van deze golven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam in beeld gebracht. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Voorbereiding
Echo’s kunnen worden gemaakt van de bovenbuik, onderbuik, gewrichten en pezen, heupen, nieren, ogen, bloedvaten en bij kinderen van het hoofd. Voor ieder echo-onderzoek afzonderlijk geldt een andere voorbereiding. Kijk daarom goed welke voorbereiding u moet treffen.
  • Kinderen
    Laat uw kind 1 uur voor het onderzoek plassen. Laat het daarna 1 beker leegdrinken. Daarna mag uw kind niet meer plassen. Is uw kind ouder dan 10 jaar? Laat het dan 1 uur voor het onderzoek 2 bekers leegdrinken. Het is handig om dit van te voren uit te proberen of het uw kind lukt om de plas op te houden.
    Voor kinderen is ter voorbereiding op het onderzoek een fotopresentatie gemaakt. Ga hiervoor naar www.dz.nl/buikecho_kind.
     
  • Volwassenen
    Voor dit onderzoek is het nodig dat u een volle blaas heeft. U moet daarom veel drinken. Vanaf 2 uur voor het onderzoek niet meer plassen. Draagt u een katheter? Wilt u deze dan 2 uur voor het onderzoek afklemmen.

Medicijngebruik
Gebruikt u medicijnen dan mag u die volgens schema innemen met een beetje water.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Neem uw patiëntenpas mee en het aanvraagformulier voor het onderzoekonderzoek. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.

Onderzoek
De echo-assistent haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Vervolgens gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog of laborant brengt een niet vette gelei op de plaats die onderzocht gaat worden. Dit voelt koud aan. De gelei is nodig voor een goed contact tussen de huid en de transducer. De radioloog of laborant beweegt de transducer over de huid. De transducer zendt geluidsgolven uit. De echo’s hiervan worden opgevangen en vertaald in beeld op een monitor. Hiervan worden foto’s gemaakt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

De uitslag
De radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135.