Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echografie bovenbuik

Echografie bovenbuik

Wat is echografie?
Bij een echografie worden geluidsgolven, die wij niet kunnen horen, het lichaam ingestuurd. Door de weerkaatsing van deze golven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam in beeld gebracht. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Voorbereiding
Echo’s kunnen worden gemaakt van de bovenbuik, onderbuik, gewrichten en pezen, heupen, nieren, bloedvaten en bij kinderen van het hoofd. Voor ieder echo-onderzoek afzonderlijk geldt een andere voorbereiding. Kijk daarom goed welke voorbereiding u moet treffen.

Kinderen
Voor kinderen is een fotopresentatie gemaakt. Ga hiervoor naar www.dz.nl. Ga naar de afdeling Kindergeneeskunde. Klik op voorlichting en daarna op fotopresentaties. 

Medicijngebruik
Gebruikt u medicijnen dan mag u die volgens schema innemen met een beetje water.

Echografie bovenbuik
De dag van het onderzoek mag u 6 uur vóór de afspraaktijd niet meer eten/of roken. U mag wel water blijven drinken.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Neem uw patiëntenpas mee én het aanvraagformulier voor het onderzoek. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de route 45 op de begane grond.

Onderzoek
De echo-assistent haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Vervolgens gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog of laborant brengt een  gelei aan op de plaats die wordt onderzocht. Dat voelt koud aan. De gelei is nodig voor een goed contact tussen de huid en de transducer. De radioloog of laborant beweegt de transducer vervolgens over de huid. De transducer zendt geluidsgolven uit. De echo’s hiervan worden opgevangen en vertaald in beeld op een monitor. Deze beelden worden opegslagen.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

De uitslag
De radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.