Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echocardiografie via de slokdarm (T.E.E.)

Echocardiografie via de slokdarm (T.E.E.)

Wat is een T.E.E.?
Een T.E.E. (Trans Esofageaal Echocardiogram) is een onderzoek waarbij het hart via de slokdarm in beeld wordt gebracht. Eventueel krijgt u een infuus voor het toedienen van contrastvloeistof, dit hangt af van wat er precies onderzocht moet worden. Indien u een infuus krijgt wordt u hierover vooraf geïnformeerd door uw cardioloog. Het onderzoek geeft aanvullende informatie op het gangbare echocardiogram.

Waar moet u zijn?
U volgt routenummer wat op uw afspraakbief staat, 79 of 150. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. U kunt daar een pas laten maken.

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken. Medicijnen mag u op het normale tijdstip met wat water innemen.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht met een echoscoop. Dit is een slang met aan het einde een camera. Om het doorslikken van de slang te vergemakkelijken, wordt de keel met een spray verdoofd. Dit geeft een vieze smaak in uw mond. Tijdens het doorslikken van de slang hebt u even het gevoel benauwd te zijn. Dat gevoel is binnen een halve minuut weg. De luchtwegen blijven vrij, zodat de ademhaling niet wordt belemmerd. Om te voorkomen dat u op de slang bijt, krijgt u een bijtring in uw mond. Het onderzoek doet geen pijn. Het is prettig als u zich zoveel mogelijk ontspant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog. Het onderzoek wordt digitaal opgeslagen.

Duur
Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Na het onderzoek 

  • Omdat de keel is verdoofd, mag u tot 2 uur na het onderzoek, niet eten of drinken. Dit is nodig omdat u zich nog kunt verslikken.
  • Na het onderzoek kunt last hebben van een rauw gevoel in de keel. Ook kan het voorkomen dat u wat bloederig slijm ophoest. Meestal verdwijnen deze klachten binnen enkele dagen na het onderzoek.
  • Als u tijdens het onderzoek een slaapmiddel hebt gehad, wordt u gemiddeld 2 uur na het onderzoek uit het ziekenhuis ontslagen. Het slaapmiddel kan (ongemerkt) nog lang doorwerken en enkele uren geheugenverlies veroorzaken. Wacht daarom 24 uur met autorijden, verricht in die tijd geen gevaarlijke werkzaamheden, en onderteken geen belangrijke documenten. De effecten van de slaapmiddelen worden bovendien versterkt door het gebruik van alcohol. Wij raden u aan dit een dag lang niet te gebruiken.
  • Mochten er zich onverhoopt toch problemen of complicaties voordoen, dan kunt bellen met de polikliniek Cardiologie (0570) 535 000 of de 1e avond en nacht met de Eerste Harthulp (0570) 535 305 van het Deventer Ziekenhuis.
De uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Verhindering
Bent u verhinderd? Geef dit tijdig door aan polikliniek Cardiologie. Het telefoonnummer staat hieronder.

Vragen?
Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust aan de hartfunctielaborant die bij het onderzoek aanwezig is. Ook kunt u bellen op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur, polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.