Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Echo-Dopplercardiografie

Echo-Dopplercardiografie

Wat is een echo-Dopplercardiografie?
Een echocardiografie is een onderzoek waarbij de functie van het hart in beeld wordt gebracht. Via het Doppler onderzoek krijgt de cardioloog een beeld van de bloedstroming binnen het hart.

Waar moet u zijn?
U volgt in het ziekenhuis routenummer 79, Cardiologie. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang om een pas te laten maken.

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek
U ontbloot uw bovenlichaam. Hierna gaat u op de onderzoekbank liggen. De laborant brengt ECG-elektroden aan. Vervolgens brengt de laborant een kleine hoeveelheid niet-vette gelei op uw borst aan. Met een taster (transducer) worden hierna bewegingen over de gelei gemaakt. De transducer zendt geluidsgolven uit. De echo’s van deze geluidsgolven worden weer opgevangen en 'vertaald' in een beeld op een tv-scherm. Er worden foto’s en video-opnamen gemaakt. Ook vindt een Doppler-onderzoek plaats waarbij de bloedstroomsnelheid wordt gehoord en gemeten. Na het onderzoek kan de gelei gemakkelijk worden verwijderd. Het echo- en Doppler-onderzoek zijn pijnloos. Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend.

Duur
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Na het onderzoek
U kunt op eigen gelegenheid weer naar huis.

De uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Verhindering
Bent u verhinderd? Wij verzoeken u dit tijdig door te geven aan de polikliniek Cardiologie. Het telefoonnummer vindt u hieronder.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de hartfunctielaborant die bij het onderzoek aanwezig is. Ook kunt u bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.