Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > ECG

ECG / hartfilmpje

Wat is een ECG?
Een ECG (ElektroCardioGram) is een hartfilmpje. Uw behandelend arts onderzoekt daarmee hoe uw hart werkt en of er eventueel afwijkingen zijn.

Wanneer een ECG?
  • Meestal bij elk bezoek aan uw cardioloog.
  • Voor een operatie, als uw behandelend arts dit noodzakelijk vindt.
  • Wanneer u hartklachten hebt.
  • Als aanvulling op andere onderzoeken.
  • Mogelijk bij medische keuringen.
Voorbereiding thuis
Op de dag van het onderzoek kunt u het beste kleding dragen die gemakkelijk aan en uit kan (een trui bijvoorbeeld en instapschoenen). Voor het maken van een ECG moet u namelijk uw borst, onderarmen en onder- of bovenbenen ontbloten. Andere voorbereidingen thuis zijn niet nodig.

Het ECG
Wanneer u de onderzoekkamer binnenkomt, vraagt de ECG-laborant om uw borst, onderarmen en bovenbenen of enkels te ontbloten. Daarna gaat u op een onderzoekbank liggen. Op uw armen en benen krijgt u een aantal klemmetjes of zuignapjes. Deze zijn via draden aan een ECG-apparaat verbonden. Vervolgens krijgt u ook op uw borst zuignapjes waaraan draden zitten. Op de plaats waar de zuignapjes worden bevestigd, sprayt de laborant eerst een vloeistof (voelt koud aan). Hiermee is het mogelijk de werking van uw hart via geleiding op de ECG-apparatuur te registreren. Dit apparaat versterkt de geleiding. De schrijfstift registreert de werking van uw hart op papier.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

De uitslag
De uitslag kan alleen de arts u geven. Uw behandelend arts of de secretaresse spreekt met u af wanneer u de uitslag van het ECG-onderzoek krijgt.