Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Duplex- echografie van de shunt

Duplex-echografie van de shunt

Bij dit onderzoek wordt de shunt onderzocht met echografie en de doppler stroomsnelheidsmeting. Die geven een beeld van de vorm van de shunt en de snelheid van de bloedstroom in de shunt. Een duplex-echografie wordt gemaakt wanneer men vermoedt dat een shunt niet goed functioneert. Een oorzaak kan dan zijn dat er een vernauwing in de shunt aanwezig is. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U krijgt van de secretaresse van de Dialyseafdeling een afspraak mee met de datum, tijdstip en routenummer.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas én de onderzoeksaanvraag aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de route 45.

Het onderzoek
De laborant vraagt u om in een gemakkelijke stoel plaats te nemen. Er wordt een gel op uw shuntarm aangebracht. Dit voelt koud aan. De gel is nodig voor een goed contact tussen uw huid en de taster. De laborant beweegt de taster vervolgens over de huid. De taster zendt geluidsgolven uit door de shunt. De echo’s van deze geluidsgolven worden opgevangen en “vertaald” in beeld op een monitor. Deze beelden worden opgeslagen. De laborant krijgt informatie over de snelheid van de bloedstroom en de conditie van de wand van het bloedvat. Het meten van de stroomsnelheid is als geluid hoorbaar. Het onderzoek is pijnloos.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 min.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag. ​Het kan zijn dat er een vervolgonderzoek of een dotter aangevraagd is voordat u de uitslag van uw arts heeft kunnen horen. De bedoeling daarvan is om niet te laat te zijn met het oplossen van het shuntprobleem. Heeft u bezwaar hier tegen dan horen wij dat graag van u en overleggen we met elkaar wat het beste is om te doen. U hoort natuurlijk de uitkomst van dit overleg.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.