Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Duplex-echografie

Duplex-echografie

Een duplex-echografie is een onderzoek van de bloedvaten. Het gebeurt met een apparaat dat geluidsgolven uitzendt, weer opvangt en omzet in beelden. Zowel de aders als slagaders kunnen in beeld worden gebracht. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Voorbereiding
  • Gebruik geen bodylotion, dit bemoeilijkt het onderzoek.
  • Duplex buikvaten: 3 uur van te voren nuchter, de overige onderzoeken geen voorbereiding.

Meenemen

  • Patiëntenpas
  • Formulier met de onderzoeksaanvraag

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant brengt een gelei aan op de plaats die wordt onderzocht. Dat voelt koud aan. De gelei is nodig voor een goed contact tussen de huid en de transducer. De laborant beweegt de transducer vervolgens over de huid. De bloedvaten worden nu op een monitor zichtbaar en hoorbaar. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt. De radioloog bekijkt op een later tijdstip de beelden en maakt hiervan een verslag.

Tijdsduur
Het onderzoek duurt tussen de 30 en 90 minuten, afhankelijk van of het om 1 of 2 armen/benen gaat.

Uitslag
Bij uw behandelend specialist kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen\verhinderd?
Hebt u nog vragen, bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 53 51 35. Bent u verhinderd laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.