Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Dunne darmonderzoek

Dunne darmonderzoek

Bij dit onderzoek wordt met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof (bariumpap) de dunne darm zichtbaar gemaakt en gefotografeerd.

Voorbereiding 1 dag vóór het onderzoek
Om de darm zo goed mogelijk zichtbaar te maken moet deze zo leeg (schoon) mogelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat u zich strikt aan onderstaan dieet houdt. Start hiermee één dag voor de onderzoeksdag:
 
Vóór het ontbijt:
uiterlijk
om 8.00 uur

1 cupje magnesiumsulfaat. Innemen met water 
2 laxeertabletten Bisacodyl® innemen met water

Ontbijt:
8.00-9.00 uur
2 sneden wit brood: met 1 plak kaas en 1 met jam (zonder korst, pitjes of schilletjes)
1 gekookt ei
2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melkproducten)
Tussendoor:
9.00-12.00 uur
2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken  (geen melkproducten)
1 glas appelsap of limonade van siroop
Warme maaltijd:
12.00-14.00 uur
2 koppen heldere gezeefde bouillon met eventueel stukjes gekookte kip (zonder vel), gebonden met bloem of vermicelli
1 pakje Nutridrink®
1 glas appelsap of limonade van siroop
koffie, thee en andere heldere dranken zijn vrij te gebruiken (geen melkproducten)
(géén aardappelen, groente en fruit!)
Tussendoor:
14.00-17.00 uur
2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melkproducten)
1 glas appelsap of limonade van siroop
Avondeten:
17.00-19.00 uur
1 kop heldere gezeefde bouillon.
2 sneden wit brood: 2 plakken kaas (zonder korst of pitjes)
1 pakje Nutridrink®
2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melkproducten)

Hierna niets meer eten, alleen nog maar drinken.
's Avonds:
2 uur na het avondeten
1 cupje magnesiumsulfaat. Innemen met water of gezeefde vruchtensap
2 laxeertabletten Bisacodyl® innemen met water
Later op de avond
2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melkproducten)
1 glas appelsap of limonade van siroop

 
Het is de bedoeling dat u minimaal 2,5 liter heldere dranken drinkt. Dit zorgt voor het grondig reinigen van de darmen. Heldere dranken zijn: thee en koffie zonder melk, (mineraal)water, limonade van siroop, frisdrank, appelsap en heldere bouillon zonder vulling. Suiker mag aan koffie en thee worden toegevoegd maar geen (koffie)melk(poeder).

Nutridrink® van Nutricia is een volwaardige drank die belangrijke voedingsstoffen bevat. Het is niet noodzakelijk Nutridrink®  te gebruiken, het voorkomt echter wel een hongergevoel. Nutridrink® wordt geleverd in verschillende smaken in pakjes van 200 ml. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of thuiszorgwinkel. In het schema zijn 4 pakjes opgenomen. Als u besluit Nutridrink® (geen Nutridrink Fibre®) aan te schaffen zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Patiënten met diabetes mellitus kunnen in principe Nutridrink® gebruiken. Voor de afstemming van de insuline dient u contact op te nemen met de behandelend arts. 
 
Deze voorbereiding veroorzaakt herhaaldelijk diarree.. Het is daarom verstandig om in de buurt van een toilet te blijven.
 
Medicijngebruik
Gebruikt u medicijnen, dan kunt u die tot 2 uur voor het onderzoek volgens schema innemen met een beetje water. Houd rekening met een verminderde werking door de voorgeschreven voeding en het laxeren. Hierdoor gaan de medicijnen sneller door uw maag-darmkanaal. De werking van de anticonceptiepil is daardoor onbetrouwbaar. Bespreek dit eventueel met uw arts. Hebt u suikerziekte (diabetes mellitus), vraag dan uw behandelend arts hoe u het beste met uw medicijnen kunt omgaan.
 
De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek mag u niets eten en drinken.
 
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met uw patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie, route 45. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Bent u zwanger of denk u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.
 
Het onderzoek
De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier kunt u zich uitkleden. U wordt verzocht een dunne slang in te slikken. Meestal gebeurt dit via de mond, soms door de neus. Door het slikken komt de slang via de slokdarm in de maag en uiteindelijk in de twaalfvingerige darm. De radioloog laat door de slang de bariumpap in uw dunne darm lopen. Als deze gevuld is met bariumpap, worden er foto’s gemaakt in verschillende richtingen. Nadat de foto’s gemaakt zijn, mag de slang er weer uit. 
 
Na het onderzoek
U mag weer gewoon eten en drinken zoals u gewend bent. Het is aan te raden om een paar boterhammen mee te nemen, die u na afloop van het onderzoek op kunt eten. Na het middageten/lunch neemt u de laatste 2 tabletten Bisacodyl® in. U raakt daarmee zo snel mogelijk het restant bariumpap kwijt. Na het onderzoek  kan de ontlasting wit van kleur zijn.
 
De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.
 
De uitslag
Een radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.
 
Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.
 
Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.