Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > DSA

DSA-onderzoek

Bij een Digitale Subtractie Angiografie (DSA-onderzoek) worden de bloedvaten zichtbaar gemaakt met röntgenstralen en een contrastvloeistof.

Voorbereiding
  • Op de ochtend van het onderzoek mag u alleen een licht ontbijt gebruiken. Dit bestaat uit beschuit met weinig boter of halvarine en mager beleg, thee en/of water.
  • Als u allergisch bent, astma, bronchitis of diabetes hebt, wilt u dat dan vóór het onderzoek aan de laborant melden? Zo nodig moet het medicijngebruik aangepast worden.
  • Het is aan te raden een pyjamajas of T-shirt mee te nemen om aan te doen tijdens het onderzoek.
Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie. Hierna gaat u naar een verpleegafdeling en blijft u een nacht over.

Medicijngebruik
Metformine mag de eerste 48 uur na het onderzoek niet ingenomen worden in verband met mogelijke interacties met de contrastvloeistof. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, wordt bij het maken van de afspraak uitgelegd wanneer en hoe lang u hiermee moeten stoppen. Vóór het onderzoek moet dan bloed worden afgenomen door het laboratorium om stolling te controleren. Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u route 45 op de begane grond.
Moet u eerst bloedprikken, meldt u zich dan bij de balie van het priklab, route 40.
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier kleedt u zich uit en trekt uw pyjamajas of T-shirt aan. In de röntgenkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. U krijgt van de radioloog een prikje in de lies voor plaatselijke verdoving. Daarna desinfecteert de laborant uw lies en legt een steriel laken over u heen. De radioloog maakt een sneetje in de huid en prikt met een holle naald in de liesslagader. Via deze naald wordt een dun slangetje in het bloedvat geschoven. Vervolgens wordt er een contrastvloeistof door dit slangetje gespoten waardoor de bloedvaten zichtbaar worden op de röntgenfoto’s. Dit gebeurt een paar keer achter elkaar totdat alle bloedvaten gefotografeerd zijn. Aan het eind van de procedure verwijdert de radioloog de katheter en drukt het gaatje in de slagader 15 minuten met de hand dicht, waarna U een drukverband krijgt. Of u krijgt een angioseal (een plugje dat het prikgaatje in het bloedvat sluit). Hierna  wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.
 
Na het onderzoek
Heeft u alleen een drukverband, geen angioseal?
Blijf de eerste 4 uur in bed liggen. Zorg dat het been, waarin geprikt is, ontspannen ligt. De hoofdsteun mag iets omhoog. Er komt een drukverband om de lies dat 6 uur blijft zitten.
 
Heeft een een angioseal?
Blijf de eerste 2 uur, in een comfortabele houding, in bed. Zorg dat het been waarin de angioseal is geplaatst gestrekt is. De hoofdsteun mag iets omhoog, maar er mag geen knik bij de knieën komen. Als er een drukverband is aangelegd, dan mag dit na 1 uur verwijderd worden.
 
Op de verpleegafdeling mag u gewoon eten. Wij adviseren wat meer te drinken dan normaal. Als er geen complicaties zijn opgetreden kunt u de volgende dag naar huis. De rest van de dag moet u rust houden.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Bijwerkingen
De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en suikerziekte (diabetes mellitus) bijwerkingen veroorzaken. U kunt daarvan gaan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt weer binnen enkele minuten.

De uitslag
De radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.